Ne živite u iluziji! Ovo su tri razloga zbog kojih vam KASNI MENSTRUACIJA

Menstrualni ciklus je drugačiji kod svake žene, ali postoje pojedine svakodnevne navike koje mogu uticati da vaša menstruacija postane neredovna. Ako vam kasni, to ne mora da znači da ste u drugom stanju.

.

STRES

Na kašnjenje mogu uticati traumatični događaji poput smrti ili bolesti bliske osobe, prekida veze, preseljenja ili gubitka posla. Sve su to situacije koje naglo i značajno podižu nivo stresa.Stres utiče na hipotalamus koji je zadužen za regulisanje hormona, između ostalog i menstrualnog ciklusa, a u tim situacijama krvarenja mogu biti obilnija ili slabija.

PUTOVANJA

Posebno duža putovanja. Nesanica, nervoza i umor samo su neki od simptoma takozvanog „jet laga“ – kratkotrajnog poremećaja uzrokovanog putovanjem kroz različite vremenske zone.Takve promene mogu uticati i na menstrualni ciklus koji može postati kraći ili duži. No ne brinite, mesečnica bi se trebalo da se normalizume nakon dva do tri ciklusa.

PREMALO SNA

Kako bi naše telo normalno funkcionisalo potreban mu odmor, prvenstveno san. S druge strane, premalo sna može uzrokovati brojne negativne promene u organizmu poput pada imuniteta, nervoze, umora i malaksalosti, ali i dovesti do poremećaja u menstrualnom ciklusu.

Dokazano je kako je ljudskom telu potrebno sedam do devet sati sna i zato je potrebno promeniti dnevne navike i pokušati telu pružiti dovoljno vremena da se odmori, piše zadovoljna.hr.

Pratite nas i na Viberu!