Ispovest žene koja je preživela moždani udar: Pokosio me je iznenada, a ovo su mojih 10 saveta vama!

Radijska voditeljka i pevačica Ivana Plečinger Kovačić doživela je moždani udar sa 39 godina, i do tada nije imala nikakve naznake da se to može desiti.

.

Pratite nas i na Viberu!

To se desilo nedeljnog jutra kada se sagnula da isključi punjač mobilnog telefona iz utičnice. Odjednom nije videla ništa osim crnila, što joj nije bilo prvi put. To joj se obično dešavalo kada bi naglo ustala i se sagla, ali ovaj put je bilo ozbiljnije i trajalo je duže.

Iako CT mozga nije pokazivao ništa neobično, magnentna rezonanca je dokazala da je reč o infarktu mozga. Lekari nisu imali kako objasniti zašto je Ivana u 39. godini potpuno zdrava doživela moždani udar.

"Počela sam da istražujem šta je to sres, koji su njegovi uzroci i posledice, i došla do zaključka da je u njegovoj biti uvek strah. Sećam se da sam moždani doživela u periodu kada sam napustila jedan posao, a drugi još uvek nije počeo, i da su mi se u glavi samo motale misli kako da platimo porez na kuću u kojoj smo suprug, ja i deca živeli“, priča Ivana.

.

"Kad sam shvatila da su moja deca mogla da ostanu bez mene, shvatila sam koliko je sve to besmisleno. Od tada sam počela da obraćam pažnju na pozitivne stvari u mom životu i da posvetim ljudima i radnjama koje u meni ne bude strah i tugu, već samo ljubav. Postavila sam sebi nova pravila“, seća se Ivana perioda pre pet godina, piše 24sata.hr.

Ubrzo nakon oporavka, Ivana je izgubila oca i tada je odlučila da napiše knjigu „Ono što ostaje, uvek ljubav je“, a svim ljudima koji i dalje žive u strahu i život doživljavaju kao "moranje“ poručuje sledećih 10 saveta:

Izbacite strah iz svog života

Često se preterano mučimo stvarima koje nisu bitne ili onima koje ne možemo promeniti, što nikud ne vodi.

Redovno se pregledajte

Posebno ako u porodici imate nekoga ko je doživeo moždani ili srčani udar zbog ugruška krvi, što je bio uzrok srčanog udara koji je doživio moj otac, kao i mojih problema. Ja sam to nasledila od njega.

Slušajte sami sebe

Slušajte savete lekara ili ljudi koji su proživeli moždani udar, ali vodite računa da osluškujete i ono što vam „govori“ vaš organizam.

Aspirin na dan

Uzimajte samo u dogovoru s lekarom, jer čuva od stvaranja ugrušaka koji mogu biti kobni za srce ili mozak. Aspirin se preporučuje ljudima koji imaju kardiovaskularne probleme, ili onima koji su preživeli srčani ili moždani udar.

Omega 3 kiseline

Vrlo su korisne za arterije, a ja koristim one s dodatkom DHA, što mi je pomoglo da se rešim migrena.

.

Vežbajte

Kretanje je vrlo važno za zdravlje ne samo kardiovaskularnog i nervnog sistema, već i celog organizma.

Pazite što jedete

Ishrana je jedan od ključnih koraka prevencije bolesti nervnog sustava. Zato pazite šta jedete.

Pijte dovoljno vode

Voda hidratizuje organizam, Ima važnu ulogu u transportu hranjivih čestica kroz organizam, rad svih organa i eliminiše toksine iz tela.

Pojačajte unos vitamina B

Vitamini B je važan za zdravlje mozga, a to se posebno odnosi na vitamin B12.

Klonite se stresa

U tome vam može pomoći svakodnevna meditacija, ali i pozitivan stav prema životu i optimistično razmišljanje.