Zdravlje

Ispucala koža na laktovima nije uvek bezopasna i može ukazati na probleme sa zdravljem

Suva koža na laktovima ponekad može biti toliko gruba da može da peče i da boli. Ova pojava upućuje na nedostatak vitamin A, i svih iz grupe B u vašem organizmu, ali takođe može ukazivati i na psorijazu i razne druge kožne bolesti, ali i dijabetes.
14.08.2017. - 09:54h

Potencijalni uzroci:

- sapuni, parfemi i losioni

- vruće kupke i tuširanja

- nagli pad temperature

- plivanje u bazenu, odnosno hlor

- infekcije

- dermatitis

- psorijaza

- dijabetes

- skleroderma

Kako rešiti problem

- Skratite vreme tuširanja. Možete i spustiti temperaturu vode.

- Ako koristite losione sa parfemom zamenite ih sa onim bez.

- Koristite kreme i losione sa maslinovim ili kokosovim uljem.

Ako nije do toga...

Čini vam se da ništa od navedenog nije uzrok vašeg problema - onda bi trebalo da posetite dermatologa, jer je možda reč o nekoj kožnoj bolesti.

Pratite nas i na Viberu!

Dermatitis

Ovo kožno stanje uzrokuje crvenilo, svrab i otok, a obično je nastalo usled alegrijske reakcije na tkanine ili hemikalije koje dolaze u dodir sa vašim laktovima. Koža u ovom stanju puca u plikovima, što može dovesti do jakog bola i svraba. Tip bolesti koji se javlja na laktovima se naziva dermatitis herpetiformis, a lekari najčešće pripisuju antibiotike koji pomažu u kontroli suvoće i svraba.

Takođe, on je uzrokovan osetljivošću organizma na gluten.

Psorijaza

Najčešće se javlja na laktovima i kolenima. U obliku je crvenih mrlja prekrivenih srebrnim ljuspicama, pa tako suva i ispucala koža može krvariti. Obavezno je da lekar prepiše terapiju.

Skleroderma

Ovo je hronična bolest koja napada laktove. Uzrokuje oticanje kože i čini je suvom i bolnom. Uzrok bolesti je obično prevelika proizvodnja kolagena i naslednjih stanja. Imunosupresivi mogu da smanje simptome.

Dijabetes

Infekcije na laktovima su prvi znak ove bolesti. Bakterijske i gljivične infekcije, koje isušuju kožu, česte su nuspojave. Laktovi mogu biti i užareni i crveni, a biopsija kože je najbolji način da se odredi tačan uzrok, navodi Američko dijabetičarsko udruženje, a prenosi 24sata.hr.