ČAK I TO?! Obožavate da ovo radite za stolom, a to takođe goji!

Razmislite pre nego što ovo sledeći put učinite.

.

 

Niko ne bi ni pomislio da se možete ugojiti na ijedan drugi način osim konzumiranjem hrane, ali studija naučnika sa Berklija otkrila je da mozak može davati signal da telo razrađuje ili pothranjuje masnoće samo na temenju mirisanja neke hrane.

Istraživanje je sprovedeno na dve grupe laboratorijskih miševa. Jedna grupa je svakog dana jela visokokaloričnu hranu, dok druga nije imala čulo mirisa.

Zanimljivo je što je prva skupina dobila čak duplo na težini, dok se druga udebljala samo 10 odsto. No, tu je bila i treća grupa kojoj su privremeno blokirali njuh i tada su se miševi iz te skupine smanjili čak i dok su bili na istoj ishrani.

"Rezultati pokazuju da čak i relativno kratkoročan gubitak čula mirisa poboljšava zdravlje metabolizma i gubitak kilograma, bez obzira na konzumiranje visokokalorične hrane”, izjavili su stručnjaci.

No, koliko god ovo imalo smisla, konzumiranje hrane bez osećaja njenog mirisa i nije toliko privlačno ni ugodno. Selin Rijera, jedna od istraživačica, potvrdila je da bi se ovo saznanje moglo primeniti i na ljude.

"Čulo mirisa se smanjuje nakon obroka pa bi telo moglo da razloži masti ako uspemo da prevarimo mozak da je želudac već pun. Ovako bi gojazni ljudi lakše kontrolisali želju za hranom i brže bi trošili kalorije i masti”, zaključila je Selin.

Međutim, ‘oduzimanje’ čula mirisa ima i jedan nedostatak. Miševi kojima je njuh bio blokiran povećala se količina hormona adrenalina, što može dovesti do srčanog udara, prenosi net.hr.