OPREZ! Šta izgled usana otkriva o vašem zdravlju?

Ispucale, suve, blede ili plave, natečene... Od zdravstvenog stanja našem organizma zavisi naš spoljašni izgled, a u ovom slučaju izgled usana. Slušajte signale koje vam telo šalje, ne bi li ste saznali o kakvom problemu je reč.

.

Suve i ispucale usne

Ako su vam usne ispucale to obično znači da ste bili izloženi vetru, suncu ili suvom zraku i da prečesto oblizujete usne. Međutim, većinom se ipak radi o dehidraciji. Izrazito suve i smežurane usne prvi su znak da vašem telu fali tečnost, a problem ćete najlakše rešiti tako što ćete redovno piti vodu.

Ispucali i upaljeni ćoškovi usana

Ćoškovi usana takođe mogu da popucaju. Ukoliko tu pojavu prati i upala koja ne nestaje nakon dva-tri dana, verovatno je u pitanju gljivična infekcija. Posetite lekara koji će vam propisati sredstvo za tretiranje gljivične infekcije. Izbegavajte bilo kakvu iritaciju ili oblizivanje tog područja usana.

Plave usne

Usne plave boje najčešće upućuju na zdravstveni problem koji se naziva cijanoza. Iza tog izraza skriva se modrenje kože i sluznica koje nastaje zbog manjka kiseonika u krvi i tkivu.

Blede usne

Bledilo je jedan od prvih znakova anemije. Ako su vaše usne bile normalne ružičaste boje i primećujete da s vremenom postaju sve bleđe, vreme je da posetite lekara i obavite analize krvi jer vam verovatno fali gvožđe.

Natečene usne

Ako ste doživeli neki udarac u području usana ili ste naprimer bili na težem stomatološkom pregledu, usne mogu da budu otečene kao rezultat. Međutim, ako nije bilo udarca ili slične fizičke traume, a vaše usne su otečene, najverovatnije imate alergijsku reakciju. Bilo šta s čime ste došli u kontakt ili što ste konzumirali može da uzrokuje alergijsku reakciju stoga je potrebno da proverite uzrok te pojave. Ako osim usana osećate i da vam je jezik otečen i da vas grebe grlo, odmah potražite pomoć lekara, savetuje dnevno.rs.

Pratite nas i na Viberu!