OPREZ! Ovo su istine o kućnom TESTU za TRUDNOĆU koje svaka žena mora da zna!

Kada žene sumnjaju da su u drugom stanju, to prvo provere kućnim testom za trudnoću. Na deklaraciji testa pišu uputstva, ali nekada su presudne one informacije one kojih tamo nema, a koje svaka žena treba da zna.

.

Pratite nas i na Viberu!

TEST ZA TRUDNOĆU MERI ISTU STVAR

Za koji god test da se žena opredeli, on meri isti stvar - hormon humani korionski gonadotropin (HCG), tzv. hormon trudnoće. On se nalazi u telu i kada žena nije u trudnoći, ali kada dođe do drugog stanja i fetus počne da raste, nivo hormona u krvi i urinu raste. Ako njegov nivo dostigne do 25 jedinica (mIU/mL), test za trudnoću će biti pozitivan.

TEST RADITI UJUTRO

Nekoliko sati nakon spavanja, hormon se skuplja u urinu, pa on postaje koncentrisaniji zbog čega su veće šanse da će test biti pozitivan s obzirom na to da je najmanje 25 jedinica potrebno da se pokaže pozitivan rezultat.
Međutim, današnji testovi na trudnoću prezicniji su nego pre 10 godina zbog čega testiranje ujutro ipak nije nužno, ali pošto želite da budete sigurni da li ste u drugom stanju ili ne, ipak ga napravite u ranim jutarnjim časovima.

VAŠE ZDRAVSTVENO STANJE UTIČE NA REZULTAT TESTA

Određeni lekovi, obično oni koji se koriste za povećanje plodnosti, sadrže HCG i mogu povećati nivo hormona u urinu dovoljno da test bude pozitivan, a da zapravo niste trudni. U retkim slučajevima, poremećaji hipofize i tumor jajnika takođe mogu uzrokovati povećanje pomenutog hormona.

SKUPLJI TESTOVI NISU TAČNIJI

Nemojte gledati cenu kada kupujete kućni test za trudnoću, jer će vam svaki pokazati isti rezultat. Kod većine je prag pokazatelja trudnoće 25 jedinica, dok kod nekih može biti i niži.

VERUJTE TESTU

Mnoge žene ponavljaju test, čak i ako je prvi već bio pozitivan, jednostavno zato što ne veruju da je on odmah pokazao tačan rezultat.
Ako je test na trudnoću pozitivan, trudni ste, a ako je negativan – oprez, možda je lažno negativan jer je ovulacija (plodni dani) usledila kasnije. Svakako vam savetujemo da odmah posle kućnog testiranja, posetite svog ginekologa.

Izvor: zadovoljna.hr