Zdravlje

Kako dijabetes prepoznati u samom začetku! Ovo su podmukli simptomi bolesti koje ne smete ignorisati!

Dijabetes je bolest koja ume dugo da razara organizam, a da osoba nije ni svesna da ga ima. S obzirom na to da povišen šećer u krvi "ne boli", mnogi kasno otkriju bolest. Nedostatak insulina može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, kao što su problemi sa bubrezima, oštećenje vida, kardiovaskularne tegobe. Zato je važno na vreme prepoznati određene simptome koji mogu da ukažu na šećernu bolest.
05.07.2017. - 15:15h

Osećaj tvrdoće

U slučaju da osećate izvesnu neprijatnu čvrstinu odnosno tvrdoću u rukama ili nogama, obavezno izmerite nivo šećera u krvi. Jer ovaj simptom ukazuje da je došlo do oštećenja nerva zbog povećanog šećera u krvi.

Problemi sa kožom

Loša pigmentacija kože, česti osipi i problemi sa gnojnim bubuljicama često nastaju kao posledica dijabetesa i znak su da nešto u telu nije u redu.

Nejasan vid

Previsok nivo glukoze u organizmu može da dovede do oštećenja sitnih krvnih sudova u oku, koja uzrokuju problem sa vidom. Slika obično postaje zamagljena i iskrivljena, a kod nekih osoba javlja se i osetljivost na jaku svetlost.

Sporo zarastanje rana

Ukoliko rane ili posekotine na telu sporo zarastaju, trebalo bi da posetite lekara, jer je ovo jedan od simptoma povišenog šećera u krvi.

Gubitak težine

Svaki iznenadni gubitak težine i velikog broja kilograma vrlo često ukazuje na dijabetes. Ako redovno i normalno jedete, a uprkos tome mršavite i ne možete da se ugojite, veoma je izvesno da je glukoza u krvi povišena.

Stalni osećaj žeđi

Povišen šećer u krvi uzrokuje česte odlaske u toalet i stalnu potrebu za mokrenjem, naročito u toku noći. Kod osoba koje imaju dijabetes takođe dolazi do isušivanja usana i stalnog osećaja žeđi.

Manjak energije

Osećaj umora i nedostatak energije, bez nekog posebnog razloga, čak i posle dobro prospavane noći, jedan je od simptoma ove podmukle bolesti.

Pratite nas i na Viberu!

Izvor: dnevno.rs/novosti.rs