Pojačano se znojite, a nije od vrućina? Telo vas opominje da nije možda reč o ovim opasnostima...

Trenutno su takve temperature da se svi prekomerno znojimo, ali ako ste primetili da se znojite i ostalimo godišnjim dobima i to u velikim količinama, vreme je da poslušate poruke koje vam šalje vaše telo.

.

Pratite nas i na Viberu!

Pod stresom ste

Po mirisu znoja lako možete prepoznati da li ste pod stresom. Kada vam je vruće, aktiviraju se ekrine žlezde i proizvode znoj koji se uglavnom sastoji od vode i soli i nema izraženi miris.

Kad ste pod stresom, znoj proizvode apokrine žlezde koje se nalaze samo na određenim delovima tela, poput pazuha. Taj znoj se sastoji od masnoća i proteina koji se mešaju sa bakterijama na našoj koži i tako stvaraju neugodan miris.

Opasnost od toplotnog udara

Primetili ste da se tokom vrelog letnjeg dana više ne znojite već vam se vrti u glavi i osećate da ćete pasti u nesvest. Reč je o anhidrozi, stanju u kojem se vaše telo ne može rashladiti znojenjem. Ako u tom trenutnu ne osvežite organizam tečnošću, možete doživeti toplotni udar. Sedite, odmorite se i nemojte nikako piti alkoholna pića ili kofeinske napitke, jer oni izazivaju dehidraciju.

Pao vam je šećer u krvi

Pojačano znojenje jedan je od simptoma naglog pada šećera u krvi. Ovaj problem ćete rešiti ako pojedete malo čokolade ili drugog slatkiša koji vam se nađe pri ruci, savetuje zadovoljna.hr.

Imate hiperdriozu

Ako ništa od navedenog nije vaš slučaj, onda posetite lekara jer postoji mogućnost da imate hiperdriozu. To je stanje prekomernog i nekontrolisanog znojenja koje prelazi potrebe normalne termoregulacije tela. Osobe sa ovim poremećajem, znoje se u neočekivanim momentima – dok sede mirno u rashlađenoj prostoriji.  

Kako na vreme prepoznati sunčanicu, a kako toplotni udar i kako ih lečiti?