OPREZ! Ovako bi trebalo da spremate hranu tokom letnjih vrućina

Leti morate paziti šta unosite u organizam. Rok trajanja, kakvog je kvaliteta, način spremanja, da li je toplo ili hladno... Sve ove parametre morate uzeti u obzir, jer vrlo lako se može desiti da će se ručak koji ste poneli na posao za nekoliko sati pokvariti.

.

Pratite nas i na Viberu!

Zagađenom hranom se prenose mnoge bolesti. Osobe zaražene mikroorganizmima iz hrane mogu proći bez simptoma, imati samo blag crevni poremećaj, ali isto tako mogu doći u stanje teške dehidracije (gubitka velike količine tečnosti) i poremećaja opšteg stanja, pa može doći čak i do smrti.

U povoljnim uslovima iz jedne bakterije može se, za samo sedam sati, razviti više od 2 000 000 bakterija.

Za pripremu hrane vrlo je važno sledeće:

Pravilan izbor namirnica

Prilikom kupovine namirnica treba voditi računa o: izgledu, roku upotrebe i adekvatnom čuvanju.

Lako kvarljive proizvode treba kupovati samo u radnjama gde se ovi proizvodi drže u rashladnim uređajima. Obavezno pogledati datum proizvodnje i rok upotrebe. Ako se kupuje na pijacama, proizvode od mleka (sir, kajmak) kupovati na mlečnim pijacama koje imaju rashladne uređaje - nikako na tezgama. Ovo se odnosi i na živinsko meso.

Obratiti pažnju na izgled namirnica (npr. meso - boja karakteristična za vrstu mesa, miris, konzistencija - elastično na pritisak; sladoled ne sme biti deformisan…) 

Higijenska manipulacija i čuvanje

Adekvatno pranje - pod mlazom tekuće higijenski ispravne vode (svakog lista lisnatog povrća; kupusa pre i nakon sečenja, krastavca pre i posle čišćenja, jagoda - prvo zajedno, a zatim svake pojedinačno...), savetuju stručnjaci Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

Priprema - higijenska manipulacija (čistoća posuđa, pribora, radnih površina). Voditi računa da se namirnica spremna za korišćenje (npr. termički obrađeno meso ili suhomesnati proizvod) ne obrađuje na istoj radnoj površini kao i sirova namirnica (sirovo meso).

Dobra termička obrada - Većina namirnica, posebno meso i jaja moraju biti dobro termički obrađeni - ne sme biti vidljivo meso ružičaste boje; sokovi koje otpušta meso moraju biti čisti. Ako kuvate u mikrotalasnoj rerni, po mogućstvu isecite na parčiće iste veličine ili stavite veće i deblje komade bližespoljnjem delu posude.

Čuvanje u rashladnim uređajima - Nakon pripreme što pre poslužiti hranu, ukoliko se ne služi odmah, što pre je rashladiti i do serviranja čuvati u rashladnom uređaju.

Kuvanu hranu u frižideru možete čuvati najduže pet dana. Ako želite duže da je čuvate, zamrznite je odmah nakon rashlađivanja. Otvoreni sok i mleko, iako je sterilno, mora se čuvati u frižideru.

Sirovu hranu u rashladnom uređaju uvek držati ispod kuvane.

Ne pripremati kremove, sladolede i majoneze od nekuvanih jaja.

Zaštititi hranu od pristupa insekata i glodara.

U letnjem periodu preporučuje se korišćenje u ishrani što više voća i povrća, ribe, a najvažnije je unositi dosta tečnosti (čorbe, supe, voćne sokove, čajeve i dr). Koristiti ribu i meso sa manje masnoće. Koristiti što manje masnoće u pripremi hrane. Izbegavati pripremu hrane na otvorenom plamenu, savetuje dnevno.rs.