Kad preležite bronhitis, grip i upalu pluća, tek se tad dobro čuvajte, jer možete kobno ugroziti svoje zdravlje

Australijski stručnjaci istraživali su disajne organe, u nadi da će otkriti koliko infekcije koje ih napadaju mogu biti kobne po naše zdravlje. Studija je objavljena u časopisu Internal Medicine Journal, a zaključila je da opasnost od srčanog udara nastaje baš neposredno nakon ozdravljenja.

.

Pratite nas i na Viberu!

Rezultati potvrđuju ono na šta su upućivale i ranije studije, a to je da ozbiljna infekcija disajnih organa može biti okidač za srčani udar", objasnio je glavni autor studije i kardiolog Džeofri Tofler.

"Ustanovili smo da rizik od srčanog udara, koji se kod nekih osoba može povećati i za 17 puta, nije nužno veliki na samom početku bolesti, već se pojačava u danima koji slede, a najveći je tokom prvih nedelju dana bolesti, nakon čega se opasnost postepeno smanjuje", objasnio je. 

Istraživanjem je obuhvaćeno 578 pacijenata koji su dobili infarkt nakon blokade jedne koronarne arterije. 

Autori studije ustanovili su da je 17 odsto ispitanika oko nedelju dana pre srčanog udara imalo neku respiratornu infekciju, a 21 odsto ih je preboleo neku bolest disajnih puteva 31 dan ranije. 

Stručnjaci su objasnili da respiratorne infekcije povećavaju mogućnost stvaranja krvnih ugrušaka, kao i upala te da oštećuju arterije, što objašnjava povećan rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti. 

Izvor: 24sata.hr