Verovatno jagode jedete pogrešno, a niste ni svesni da tako uništavate ovaj deo organizma

Jagode su u punom jeku i ne sumnjamo da uživate u njima. Ipak, pazite kako ih jedete, jer ako to činite pogrešno, možete oštetiti zube.

.

Pratite nas i na Viberu!

Pored toga što sadrže poput gvožđa, natrijuma, kalcijuma, kalijuma, fosfora, voćnih kiselina, vitamina A, B1, B2 i C, jagode sadrže i dosta folne kiseline koja je pogubna za zubnu gleđ. Problem je u tome što se gleđ ne obnavlja, a ključna je za očuvanje i zdravlje zuba.

To, naravno, ne znači da treba da dignete ruke od jagoda, samo treba da promenite način na koji ih jedete, napominje zena.blic.rs. Pomoći će ako uradite ovih par stvari:

  • Jedite ih u paru sa namirnicama koje nisu kisele i imaju nizak procenat šećera, poput oraha, spanaća, banana, jabuka ili mlečnih prouzvoda.
  • Nakon konzumiranja jagoda napravite pauzu od par sati što se tiče jela kako biste dali vremena pljuvački da neutrališe kiselinu i popravi gleđ. Pored toga, možete i da isperete usta vodom posle jagoda kako biste neutralisali kiselinu.
  • Ne perite zube pastom posle jagoda jer će abrazivi u njoj samo dodatno oštetiti gleđ.