Komplikacije u trudnoći - vodeći uzrok smrti tinejdžerki u svetu

Komplikacije u trudnoći vodeći su uzrok smrti devojaka starosti od 15 do 19 godina u svetu, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija, ističući da su samoubistva na drugom mestu, piše Fena.

.

Prema rezultatima najnovije studije, više od 1,2 miliona adolescenata umire svake godine, a uzroci smrti, kako ističu, u najvećem broj se mogu sprečiti. Većina adolescenata umire zbog mentalnih oboljenja, slabe ishrane, reproduktivnih zdravstvenih problema i nasilja.

Autori studije ističu da bi zanemarivanje zdravlja djece i mladih u životnoj dobi od 10 do 19 godina moglo poništiti sav napredak koji je postignut u zdravstvenoj brizi o majkama i mlađoj deci širom sveta.

Briga o zdravlju adolescenata se, kako zaključuju, često previđa.

- Ulaganjem u zdravlje adolescenata dobijate trostruku korist jer dobijate zdravu mladu osobu, a onda i zdravu odraslu osobu i, na kraju, zdravog roditelja koji to prenosi na svoju decu, kaže ejvid Ros, vodeći autor globalne studije.

Prema prikupljenim podacima, najčešći uzrok smrti mladih starosti od 10 do 19 godina su saobraćajne nesreće, iza toga su upale pluća, samoubistva, dijareje i utapanja.

Izvor: Avaz.ba