Ovo su simptomi meningitisa koje odmah morate da primetite!

Meningitis je bolest nervnog sistema, tačnije upala moždane opne, koja spaja mozak i kičmenu moždinu. Može da napadne pripadnike svih starosnih dobi, a posebno je velika pretnja za decu do dve godine. Zbog toga se roditeljima posebno apeluje da prepoznaju simptome na vreme, kako bi što pre reagovali.

.

Pratite nas i na Viberu!

Simptoma ima mnogo, a najčešća je glavobolja koja ponekad uključuje i grčeve celog tela. Drugi znakovi su temperatura, povraćanje, a u težim oblicima i poremećaj svest.

Kod dece do dve godine, simptomi meningitisa su manje predvidivi. Bakterijski vid bolesti je teži, ali ređi oblik i kao takav najčešće napada starije ljude koje konzumiraju mnogo alkohola.

Virusni meningitis najviše zahvata osobe mlađe od 30 godina, a više od 2/3 infekcija javlja se kod dece mlađe od pet godina.

Prenosi se kapljičnim putem, a vrhunac sezone je tokom jula i avgusta.

Meningitis je opasan kod dece koja su bila kontaktu s obolelom decom i kod novorođenčadi. U starijim starosnim grupama meningitis je postao retka bolest.

Posledice mogu biti vrlo ozbiljne ukoliko se meninigitis zakomplikuje ili ne leči na vreme. Može se javiti gubitak sluha, vida, oštećenje mozga, nesvestica i slabost udova, piše n1info.com.

Rana dijagnoza meningitisa je veoma važna. Uz to, vakcinisanje protiv hemofilusa influence u starosti od drugog meseca pa sve do četvrte godine sprečava moguću pojava meningitisa. Ukoliko dete ipak oboli od meningitisa lekar će pripisati određeni antibiotik, odnosno antivirusni lek u dovoljno visokoj dozi koji mora ići venskim putem.