Ovo su razlozi zašto vam kasni menstruacija, a nije trudnoća - posetite ginekologa!

Ako vam kasni menstruacija, to ne mora da znači da ste u drugom stanju. Postoje drugi razlozi za to, a nisu prijatni. Usled određenih aktivnosti ili stanja, menstrualni ciklus se može poremetiti i prouzrokovati neredovne cikluse ili čak izostanak krvarenja.

.

Evo nekoliko razloga:

RANA MENOPAUZA

Prema američkim istraživanjima, na svakih sto žena, jedna uvek ranije uđe u menopauzu i to pre 40. godine. U tom slučaju posetite ginekologa, kako bi vas uputio u nove životne navike.

STRES

Stres izaziva ozbiljne zdravstvene probleme, poput srčanog udara, gubitka kose, dermatološke probleme, promenu telesne težine,... Deo mozga odgovoran je za proizvodnju hormona ključnih za reprodukciju u proizvodnji hormona, loše reaguje na stresne situacije što dovodi do poremećaja u proizvodnji hormona.

PREVIŠE VEŽBANJA

Menstrualni ciklus ume da kasni i usled preteranog vežbanja, pogotovo tokom priprema za maraton ili triatlon. Tokom vežbanje, telo reaguje ako smatra da se troši previše energije na način da deaktivira sve funkcije za koje smatra da nisu toliko bitne, a jedna od njih je i mentruacija. Ako se režim vežbanja vrati u normalu, ciklusi će biti uredni.

PROMENE TELESNE TEŽINE

Ako izgubite ili dobijete nekoliko kilograma, razloga za brigu nema. Ali, ako ste drastično smršali ili se ugojili, tada može doći do izostanka menstruacije. Telu treba određena masnoća za ovulaciju, a ako žena izgubi mnogo kilograma, te masnoće neće biti dovoljno.

U slučaju nagle prekomerne težine, porast masnih stanica povećava nivo estrogena koji zaustavlja proizvodnju jajašaca, a time i mentruaciju, prenosi Mirror.

Pratite nas i na Viberu!