Zdravlje

Ove tri namirnice često podgrevate, a niste ni svesni koliko je to opasno po zdravlje

Podgrevamo gotovo sve namirnice, a nismo ni svesni da se tako izlažemo riziku od trovanja hranom.
14.04.2017. - 09:00h

Znate da spanać i krompir nikako ne bi trebalo da se podgrevaju, jer se ponovnim izlaganjem toploti stvaraju opasni spojevi. Portal NHS piše da u grupu najštetnijih podgrejanih namirnica pored spanaća i krompira, spada i pirinač. 

Nije toliki problem u samom podgravanju, već u tome gde ste držali pirinač nakon prve termičke obrade. Sirov pirinač sadrži spore bakterije koje se brzo razmnožavaju, a zadržavaju se čak i na kuvanim zrnima.

Ako ste nepojeden obrok od pirinča ostavili na sobnoj temperaturi, bakterije se mogu brže namnožiti i proizvesti toksine koji uzrokuju povraćanje ili proliv. Zato se savetuje da pirinač odložite u frižider sat vremena nakon što ste jeli. 

Pratite nas i na Viber-u!