Mame, pazite se! Ove stvari nikako ne smete raditi nakon carskog reza

Mišljenja o carskom rezu su podeljena. Ima žena koje ga izbegavaju, jer ne žele da im posle porođaja ostane ožiljak. S druge strane, postoje trudnice koje su usled zdravstvenih razloga (kardiovaskularne smetnje, blizanci/trizanci,..) prinuđene da se porode na ovaj način.

.

Kao i posle svake operacije, tako i nakon carskog reza, potrebna je posebna nega i odmaranje. Oporavak obično traje šest nedelja, a novopečenoj mami su za to vreme zabranjene sledeće stvari.

1. Kućni poslovi i vožnja automobila

Poenta je da ožiljak što pre zaraste, a ako ćete često uzimati novorođenče u ruke ili čistiti po kući, produžićete trajanje oporavka, a ožiljak će sporije zarastati. Takođe, iz istog razloga svi lekari će reći da izbegavamo vožnju.

2. Spavanje na stomaku

S obzirom na to da je šav na donjem delu stomaka pod pritiskom, lekari savetuju spavanje na boku ili leđima, a nikako na stomaku. Najviše prija spavanje na levoj strani, u slučaju visokog pritiska.

3. Infekcija?

U slučaju da nakon porođaja carskim rezom dobijete visoku temperaturu ili u predelu stomaka konstantno osećate bol, nemojte to zanemariti! To može biti znak infekcije.

4. Kupanje u kadi

Uvek birajte tuš kabinu! Takođe, kada vam se vrati menstrualni ciklus, tokom tih šest nedelja oporavka, izbegavajte tampone, jer oni mogu zadržavati bakterije u vašem telu, što može dovesti do infekcija. 

Izvor: zadovoljna.hr