Žene, zažalićete kasnije! Šta se dešava sa organizmom kada nosite teške tašne?

Pogrbljene ste, patite od bolova u vratu i kičmi, žalite se na konstantne glavobolje... Svakako da vam savetujemo odlazak lekaru, ali prevashodno bi trebalo da obratite pažnju na veličinu i težinu vaše tašne. Ne kaže se za džabe da se u ženskoj torbimože pronaći i „pop sa bradom“, jer one jednostavno vole da imaju sve uvek sa sobom. Prestanite sa tom lošom navikom, jer se ona negativno odražava na vaše zdravlje.

.

Pritisak i stres 

Fizioterapeutkinja Semi Margo izvela je eksperiment sa ženama u dobi između 21 i 55 godina čije su torbe bile teške od 3 do čak 9 kilograma! To je veliki teret koji je povezan sa bolovima u donjem delu leđa. Razlog leži u tome što torbu nosite na jednoj strani i automatski naprežete donji deo tela koji nije naviknut na takav tip tereta.

Učestale glavobolje 

Kod nošenja teških torbi, jedna od ‚‚nuspojava'' su i bolovi u leđima i vratu, ali i neočekivani bol u glavi. Razlog leži u tome što su mišići ramena i vrata prisiljeni da nose težinu, a njihovo grčenje dovodi do učestalih glavobolja koje ometaju normalno funkcionisanje. 

Kako možete da budete sigurni u to da je uzrok vaše glavobolje torba? Jednostavno, ako je teža od 4 kilograma, najverovatnije je to aktivacija glavobolja. A neretko su bolovi locirani na jednoj strani glave, a to je ona strana na kojoj inače nosite torbu (desno rame – desni deo glave).

Steže mišiće ramena i vrata 

Teške torbice mogu da izazovu grčenje i zatezanje trapeznog mišića na vrhu ramena. Kada se to dogodi, može doći do kočenja gornjeg dela leđa, a u ozbiljnijim slučajevima vodi i do artritisa.

Kao rešenje problema, nabavite manju torbu u koju ne morate staviti baš sve, jer vam većina stvari zaista nije potrebna. Napravite racionalan izbor i odlučite se za one stvari koje su vam preko potrebne toga dana. Takođe, pri kupovini tašni, kupite onu sa širokim remenom.