BANANU NIKAKO ZA DORUČAK! Nutricionisti objasnili zašto se to smatra lošim obrokom

Doručak je najvažniji obrok u toku dana, a banana je jedna od najpraktičnijih namirnica koju ugrabimo kada žurimo. Ne morate da je perete, ljuštite, čistite. Samo zgrabite i pojedete već na putu do posla. Još od kada ste bili dete znate koliko je to voće zdravo, mama vam je sigurno govorila. Puno je vlakana i vitamina B, ukusno i zasitno! Dakle, praktično savršena voćka! Međutim, nutricionisti su došli do saznanja koje nam se (moramo priznati) ni malo ne dopada.

.

Naime, pored gore navedenih pozitivnih strana ove ukusne voćke, postoje naravno i one negativne. Najveća mana bananama je to što sadrže dosta šećera, 25 odsto i kiselost koja ne odgovara pH vrednosti našeg organizma tj. nije dobra za njega.

Instant dozu energije koju dobijete od banane, nestaće brzinom kojom ste je i dobili. Vrlo brzo ćete osetiti glad.

Najbolje bi bilo da je bananu kao prvi obrok kombinujete sa voćem poput avokada ili kiselijih jabuka, sa dodatkom ljutig začina - poput đumbira. 

Ova kombinacija imaće značajne benefiti na vaš organizam, pomoći će ubrzanju metabolizma i neće doživeti šećerni šok, kao prilikom konzumacije same  banane.

Nutricionisti savetuju, da ukoliko žurite i ne stižete da doručkujte, svakako preskočite ovu voćku kao zamensku alternativu, pranje jabuke će vam oduzeti samo par sekudni, a ona ova voćka je mudrije rešenje. 

Izvor: elle.rs