Zdravlje

Zvuči uvrnuto, ali radi! Pet čudnih načina da namirnicama sačuvate svežinu i ukus

Često vam se desi da neke namirnice ne pojedete istog dana kada ih kupite, zbog čega u frižideru "čuče" danima. Kako ih ne biste na kraju bacile, učinite sve da što duže sačuvate njihovu svežinu.
23.05.2018. - 16:00h

1. Stavite mleko u zamrzivač

Kupili ste litre mleka, pa iznenada saznali da morate na poslovni put. Ne brinite, mleko se neće pokvariti, jer ćete ga staviti u zamrzivač. Da napomenemo, pre odlaganja u zamrzivač, odlijte malo mleka, jer će porasti u obimu. Mleko može stajati od četiri do šest nedelja u zamrznutom stanju. 

2. Zamrznite jaja u poslužavniku za led

Pravili ste kolač, a iskoristile ste samo žumanca. Balanca nemojte bacati, već ih odložite u poslužavnik za led, ali prethodno ih malo posolite.

3. Jabuke u frižideru 

Jabuke obično čuvaju svežinu duže od ostalih voćki. Da bi one i posle mesec dana imale isti ukus kao prvog, stavite ih u frižider, ali pazite da se ne dodiruju.

4. Pavlaku i sir okrenite naopačke

Svi mlečni proizvodi pakovani u plastičnim čašama ostaće dugotrajni, ako ih u frižideru posložite naopačke. To će stvoriti vakum, koji sprečava nastanak i širenje bakterija. 

5. Sveže povrće u staklenim teglama

Tegle su najbolji "kontejneri" za sveže začinsko povrće. Crni i beli luk, peršun i peršun zadržaće ukus i posle mesec dana, ali samo ako se skladišti u teglama. Neće se pokvariti, uvenuti niti izgubiti aromu.