Ako imate problema sa radom štitne žlezde, obavezno izbegavajte OVE namirnice

Štitna žlezda utiče na rad svih ostalih organa u telu, zbog toga je bitno da kontrolišemo njen rad. Svedoci smo da od toga pati sve više ljude, a naročito žene. Najčešće bolesti štitne žlezde su njen ubrzan rad ili hipertireoza, odnosno kada žlezda proizvodi previše hormona. S druge strane, postoji i hipotireoza ili njen usporen rad.

.

Kod oba stanja bi trebalo izbegavati određenu hranu, jer ona može delovati nepovoljno na proizvodnju hormona. Simptomi poremećenog rada štitne žlezde se, pored konzumiranja hormona u vidu lekova, mogu ublažiti i izbegavanjem određenih namirnica. 

U SLUČAJU HIPERTIREOZE IZBEGAVAJTE:

1. Hranu bogatu jodom poput algi, morskih trava i ostale plodove mora koje sadrže mnogo joda. Takođe, u tu grupu spada i jodirana so.

2. Punomasno mleko i mlečni proizvodi. Ovim odricanjem rešićete se problema sa varenjem, nadutog stomaka i osećaja umora. 

3. Rafinirano brašno koje sadrži manje hranjivih sastojaka od cele pšenice, a teško se i vari. Rafinirano brašno ima visoki glikemički indeks, zbog čega se poremetiti količina šećera i hormoni u krvi. Beli hleb, testenina, peciva i pahuljice zamenite namirnicama od ceog zrna, poput riže, ječma itd.

4. Crveno meso. Umesto njega, neka se na vašoj trpezi nalazi nemasno meso, poput lososa, tune, skuša,...

U SLUČAJU HIPOTIREOZE IZBEGAVAJTE:

1. Soju i proizvode od soje, poput sojinih ulja koji mogu uticati na proizvodnju hormona štitne žlezde. Preporuča se i izbegavanje čokoladnih i energetskih pločica, jer sadrže sojin lecitin koji može sprečiti proizvodnju hormona štitne žlezde. Takođe, izbegavajte sojin sos. 

2. Oprezno i sa hranom koja sadrži gluten, poput ječma, pšenice, raži, odnosno rafinirane namirnice koje sadrže gluten. Takođe, smanjite konzumiranje brokolija, karfiola i kupusa. 

3. Brzu hranu koja takođe usporava proizvodnju hormona štitne žlezde. 

4. Breskve, kruške i jagode, jer ove voćke još više usporavaju proizvodnju hormona u telu. 

Izvor: zadovoljna.hr