Zdravlje

Krvare vam desni? Objašnjavamo koji su uzroci i kako da ih prirodno lečite

Vrlo je česta pojava sa kojom se ljudi susreću s vremena na vreme.
10.02.2017. - 09:28h

Međutim, krvarenje iz desni često nastaje zbog simptoma kao što su na primer nedostatak vitamina, zbog lošeg kvaliteta četkice za zube ili proteze, odnosno posledica uzimanja određenih lekova.

Uzroci krvarenja desni:

  - gruba ili slaba četka za zube;
  - nedostatak vitamina;
  - primanje antikoagulansa; 
  - hormonalne promene tokom trudnoće;
  - proteza;
  - stomatit;
  - retko: dijabetes, srčana oboljenja, leukemija, skorbut i dr.

U svakom slučaju, krvarenje desni nije samo kozmetički problem koji zatamnjuje sjaj vašeg osmeha. Dobra vest je da krvarenje desni možete izlečiti prirodnim lekovima.

Karanfilić

Karanfilić smanjuje upalu, dezinfikuje, poseduje lekovita svojstva i zaustavlja krvarenje desni. Ulje karanfilića ublažava bol i zatvara ranice u ustima.

Aloja vera

Aloja vera kao i karanfilić, smanjuje upalu i shodno tome smanjuje krvarenje. Masirajte desni gelom, a u blažim slučajevima, možete jednostavno da isperete usta rastvorom aloja vere.

Sveže voće i povrće

Krvarenje iz desni nije razlog da odustanete od jabuke ili sveže šargarepe. Ne samo da sveže voće i povrće sadrži mnoge vitamine i minerale neophodne za zdrave desni, već žvakanjem masirate desni i povećavate cirkulaciju krvi.

So

Ukoliko želite da ublažite krvarenje desni možete isprati usta jakim rastvorom soli. Ako ponavljate postupak tri puta dnevno, to će pomoći da ojačate kapilare i uklonite sve znake upale i krvarenja u ustima.

Vitamin C

Vrlo često nedostatak vitamina C dovodi do raznih problema. Ishrana bogata namirnicama koje sadrže vitamin C je neophodna za zdravlje desni u celini, ne samo u lečenju hemofilije.

Soda bikarbona

Kod krvarenja desni jedno od najjednostavnijih sredstava je ispiranje usta sodom bikarbonom. Ispiranje se može ponavljati do deset puta dnevno.

Med i beli luk

Beli luk je jedan od najjačih prirodnih antibiotika. Med je najbolji multivitamin koji postoji na svetu, a zajedno su idealni za zdravlje desni. Drobljeni beli luk pomešajte sa malo meda i nekoliko puta dnevno nanesite na desni.

Izvor: zenskimagazin.rs