Skida kilograme, poboljšava rad srca i bori se protiv raka! Ješćete ovu namirnicu još više

Poreklom je iz Južne Amerike i pripada porodici mahunarki, isto kao sočivo, pasulj ili soja. On ne samo da je odličnog ukusa, već je bogat mastima, proteinima i drugim zdravim hranljivim sastojcima.

.

Kikiriki je dobar izvor proteina i u sebi ima visok sadržaj esencijalnih vitamina, minerala i biljnih jedinjenja. Prednosti kikirikija su različite, pa ih svakako treba dodati na listu svakodnevne ishrane. Međutim, zbog visokog sadržaja masti i kalorija koje ima kikiriki, ne bi trebalo da se preteruje.

Dobar je za zdravlje srca

Među koristima koje ima kikiriki za zdravlje čoveka, čini se da je ova najpoznatija. Zahvaljujući visokom nivou monone zasićenih i polinezasićenih masti, kikiriki mogu održavati ljudsko srce zdravim.

Konkretno, oleinska kiselina kod kikirikija može u krvi da smanji lošholesterol (LDL) i poveća dobar holesterol (HDL). Stoga je kikiriki u stanju da spreči moždani udar i koronarna oboljenja povećanjem zdravih lipida u krvi.

Jača energiju

Jedna od najprimetnijih prednosti kikirikija po zdravlje čoveka je unapređenje energije. Ovo je sasvim razumljivo, jer kikiriki sadrži dosta vitamina i minerala, antioksidanata i hranljivih materija, koji su sami po sebi veliki izvori energije.

Pomaže kod mršavljenja

Kikiriki je proučavan u pogledu održavanja težine. Zbog toga što ima puno kalorija i masti, kikiriki ne utiče na rast kilograma, pa zbog toga konzumiranje ove mahunarke pomoći će održavanju vitalnosti i sprečiće gojaznost.

Bori se protiv raka

Polifenolni antioksidanti prisutni u kikirikiju korisni su za prevenciju raka želuca, jer pomaže u smanjenju produkcije kancerogenih nitrozamina. 

S druge strane, mahunarke poput kikirikija imaju visok sadržaj betasitosterola, koji predstavlja zaštitu protiv raka uz prirodno sprečavanjerasta tumora. Na ovaj način, svi oni koji jedu kikiriki najmanje dva puta nedeljno mogu da smanje rizik od raka debelog creva za 27­58 odsto.

Poboljšava pamćenje

Kikiriki se često naziva "hranom za mozak“, jer sadrži vitamin B3 koji je odličan za funkciju mozga, kao i za poboljšanje memorije. U sebi sadržii flavonoid koji se zove resveratrol, a koji može da poboljša protok krvi u mozgu za oko 30 odsto.

Podržava trudnoćui štiti plod

Kikiriki se smatra dobrim izvorom folne kiseline, koja je važna ženama tokom trudnoće. Prema istraživanjima, žene koje konzumiraju 400 grama ove kiseline pre i u ranoj fazi trudnoće, bile su pod mnogo manjim rizikom da beba ima određene neurološke probleme.

Konzumiranje kikirikija tokom trudnoće takođe smanjuje i rizik od nekih uobičajenih alergijskih bolesti kao što je astma kod dece.

Sprečava Alchajmerovu bolest

Mnoge studije su pokazale da konzumiranje namirnica koje su bogate niacinom kao što je to kikiriki, može smanjiti rizik od pojave Alchajmerove bolesti za oko 70 odsto. Samo četvrtina šolje ovog ploda predstavlja četvrtinu dnevnog unosa niacina.

Sprečava bore i starenje

Prevremeni znaci starenja, kao što su promena boje, bore i smanjena elastičnost kože, spadaju u jednu od najvećih kozmetičkih briga. Nasreću, kikiriki ima značajnu količinu vitamina C koji je neophodan za proizvodnju kolagena. U suštini, kolagen je važan da se zdravima održe tetive, hrskavice i koža. Dakle, jedenje kikirikija poboljšava čvrstinu kože, kao i njenu elastičnost i svežinu.

PET zabluda u ishrani: I naizgled ZDRAVE navike čine da se GOJITE!

Izvor: Stil/Kurir