Najbolja su zaštita od trudnoće, ali antibebi pilule mogu da ugroze zdravlje

S početkom 21. veka, žene su mogle da osete slobodu i pravo izbora i kada je reč o kontraceptivnim pilulama. Nekada je prekidanje ili odlaganje trudnoće bilo nedopustivo i kažnjivo, a danas je gotovo svakodnevica.

.

Zahvaljujući antibebi pilulama, žene danas mogu slobodno da predahnu i upuste se u gradnji svoje karijere. Bila to prednost ili mana, stvar je izbora, ali postoje ozbiljne posledice po zdravlje, ukoliko koristite kontracepciju. Naučno je dokazano da pilule nemaju baš zaštitnu ulogu od pojave karcinoma.

Nikada ih nemojte uzimati na svoju ruku, već neka vam terapiju sastavi ginekolog, jer pilule za kontracepciju imaju različit sastav hormona, pa će lekar najbolje proceniti koja kombinacija je za vas.

Ukoliko primetite bilo kakvu promenu raspoloženja ili osetite neke fizičke smetnje, poput glavobolje ili oticanja, velika je mogućnost da vam antibebi pilule ne prijaju i da morate da prestanete da ih uzimate. Dakle, od izuzetne je važnosti da pratite i osluškujete svoje telo, jer će vam ono najbolje reći šta je za vas dobro, a šta nije.

Važno je da znate i da žene koje redovno i ispravno koriste antibebi pilule, retko ostaju u drugom stanju, ali da, s druge strane, neredovna primena čini čak 43 procenta svih neželjenih trudnoća.

Ono što je dobra stvar kod antibebi pilula jeste da se danas prave sa mnogo manje hormona, pa ne dolazi do oscilacije u kilaži, tačnije do gojenja. Mada, veliki broj naučnih studija potvrdio je da antibebi pilule nikad nisu ni bile uzročnik toga, te da su samo one pilule koje su se zasnivale na progestinu mogle da utiču na povećanje broja kilograma.

Po prestanku korišćenja pilula možete odmah da ostanete u drugom stanju, jer nemaju nikakvog uticaja na plodnost, što govori u prilog tome da ih možete koristiti stalno, jer u tom smislu nisu štetne.

Kako god vi odlučile, važno je da uvek pratite svoje telo.

Slušajte poruke koje vam šalje organizam, jer OVI ZNAKOVI ukazuju da vam je zdravlje ugroženo

Izvor: lepotaizdravlje.rs