Zdravlje

Odviknite se ovih JUTARNJIH RITUALA, jer se od njih najviše GOJITE!

Probale ste raznorazne dijete, ali nijednu niste uspele da ispratite do kraja, zbog čega su kilogrami i dalje tu. Odlazak u teretanu se u vašem životu svodi na jednom u tri meseca, jer vas mrzi. Pronašli smo rešenje!
02.02.2017. - 12:06h

Ako i dalje pronalazite put do vitke figure, možda će vam činjenice, o kojima je pisao portal womenshealthmag.com, pomoći. Problem nagomilavanja kilograma i masti nalazi se u vašim jutarnjim navikama. Preispitajte se!

Često se uspavate

Mnoga istraživanja su pokazala da nedostatak sna vodi ka gojaznosti, zbog nelučenja kortizola u telu, hormona zaduženog za apetit. S druge strane, previše sna takođe može biti loše po vas. Studija objavljena u časopisu „PLOS One“ pokazala je da više od 10 sati sna povećava indeks telesne mase (BMI), u odnosu na one koji spavaju osam sati.

Ujutro se spremate u tamnoj prostoriji

Ako ne dižete roletene nakon buđenja, propuštate prednosti Sunca koje imaju na smanjenje telesne mase, o čemu je takođe pisano u studiji u časopisu „PLOS One“. Autori istraživanja sugerišu da su ljudi, koji su ujutro izbegavali prirodno svetlo, imali više kilograma od onih koji nisu. To je zato što se naš unutrašnji sat (metabolizam) može ubrzati bar malo, ukoliko organizam oseti sunčeve zrake.

Preskačete doručak

Doručak je najvažniji obrok, a kada je reč o mršavljenju, presudan je. Važno je da ujutro imate obilan obrok, bogat vitaminima i mastima, jer je to osnova za ostatak dana. Jak doručak pokreće metabolizam. Sva istraživanja savetuju da se na jutarnjoj trpezi nađu pržena/kuvana jaja, maslac, šunka i čaša jogurta.