Kašljete ili vas boli grlo? Prva pomoć je u kuhinji!

Virusne i bakterijske infekcije su nerazdvojni pratioci svake zime, a jedan od glavnih simptoma im je bol u grlu. A kada se u priču ubaci i oslabljeni imunitet, nije nikakvo čudo što ovih dana baš haraju.

.

Kako grlobolji izuzetno prija suva sredina, važno je da unosite što više tečnosti - vode,supe i čajeva. Time se stvara neprijatna klima za viruse koji vole suve i hladnije uslove. A pored ova tri napitka, postoje i narodni lekovi koji takođe efikasno pomažu u situacijama grlobolje.

Slana voda

Mešavina tople vode i soli umiriće nadraženo grlo i razbiti naslage šlajma, a uz to dokazano ubija bakterije u grlu. Sve što treba da uradite jeste da u čašu tople vode sipate pola kašičice soli i to grgoljite. Ponavljajte postupak na svaka tri sata.

Soda bikarbona

Slana voda se mnogo češće koristi, ali možete probati i verziju sa sodom bikarbonom. I ona ubija bakterije, a sprečava i rast i razvoj gljivica. Čaši tople vode dodajte četvrtinu kašičice sode bikarbone i osminu kašičice soli. Kao i u prvom receptu, grgoljite na svaka tri sata.

Sok od paradajza

Polovinu šolje napunite toplom vodom, a drugu polovinu napunite sokom od paradajza, pa dodajte i malo ljutog sosa ili papričice - bilo čega ljutog što imate u kući. Antioksidativna svojstva likopena pomoći će vam i ublažiti tegobe.

Jabukovo sirće i so

Za slučajeve jakog kašlja i bola u grlu, spremite sebi ovaj napitak sa jabukovim sirćetom, koje će eliminisati bakterije. U čašu tople vode dodajte kašičicu jabukovog sirćeta i kašičicu soli. Grgoljite nekoliko puta dnevno, kad god osetite potrebu.

Izvor: zena.blic.rs