Zima, zima, pa neka je, trčite po snegu, zdravo je!

Osim osobama sa srčanim problemima i onima koji imaju lošu cirkulaciju, zimska fizička aktivnost pogoduje svima pod uslovom da pre izlaska preduzmu mere predostrožnosti.

.

Ukoliko ste ljubitelj prirode i volite da džogirate, nikako ne bi trebalo da se odreknete ove zdrave navike samo zato što je pao sneg, a temperatura se spustila ispod nule. Fitnes stručnjaci i lekari preporučuju da 30 minuta svakodnevno trčite u obližnjem parku ili na obali reke, jer kada angažujete mišiće po hladnoći, krv brže struji kroz organizam, a crveni nos je najbolji pokazatelj da ste se odlično zagrejali!

S druge strane i naučnici tvrde da, osim osoba sa srčanim problemima i onih koji imaju lošu cirkulaciju, zimska fizička aktivnost pogoduje svima pod uslovom da pre izlaska preduzmu mere predostrožnosti:

* Obucite se slojevito, ali ne preterujte sa odećom kako se ne biste mnogo znojili. Prvi sloj do kože bi trebalo da bude od sintetike jer ne upija znoj, nikako pamuk koji čim se natopi vlagom, gubi svojstvo toplotnog izolatora. Drugi sloj je najbolje da bude od debljeg materijala (preporučuje se vuna), a treći od laganog i nepromočivog platna kako bi zaštitio telo od vetra i vlažnog snega.

* Obavezno nosite kapu, naučnici su izračunali da se najveći procenat toplote gubi preko glave.

* Ne zaboravite ni na rukavice i deblje čarape, a sportska obuća bi trebalo da bude komotna i udobna sa neklizajućim đonom.

Izvor: Novosti