Kad ne možete da zaspite, ovi napici su spas!

Kofeinski napici i alkohol neprijatelji su sna i u večernjim satima najbolje ih je izbegavati. Kao protivteža, postoji niz napitaka koji deluju upravo suprotno, opuštaju i pomažu da se utone u san.

.

Toplo mleko je drevni napitak za lečenje nesanice. Tajna leži u činjenici da mleko sadrži aminokiselinu triptofan koja se u telu transformiše u hormon serotonin, nužan za dobar san.

Smoothie (smuti) od banane, napravljen od jedne manje banane, šoljice ovsenog mleka i čajne kašičice meda osiguraće magnezijum, kalijum i ponešto vitamina B - vitaminskoj grupi koja će doprineti sveukupnom opuštanju.

Čaj od matičnjaka se zbog svog umirujućeg delovanja koristi kao pomoć pri nesanici već stotinama godina.

Sok od višanja je pravi adut protiv nesanice budući da predstavlja najznačajniji prehrambeni izvor melatonina. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Medicinal Food uzimanje 250 mililitara soka od višnje ujutro i naveče, tokom dve nedelje, znatno smanjuje intenzitet nesanice.

Čaj od kamilice i lavande ima arome koje će sigurno opustiti. Zanimljivo je da istraživanja pokazuju da već sam miris lavande umiruje i čak deluje sedativno.

Izvor: N1