Ma, kakva dijeta! Ovih 12 navika u ishrani zauvek će rešiti vaš problem sa kilogramima

Obično nam je jako teško da se pridržavamo određene dijete više od nekoliko nedelja. Baš zato one nikada ne daju dugoročne rezultate, a ključ je u tome da nađete svoj način ishrane, a ne da to nazivate dijetom.

.

Naučnici su došli do zaključka da bi ovih 12 navika mogli zauvek da promene vaš izgled, ali i da unaprede vaše zdravlje.

1. Jedite hranu u kojoj uživate

Ukoliko ste odabrali dijetu s hranom koju ne volite već znamo da će biti neuspešna. Hrana nam pruža osećaj zadovoljstva tako da ako se odreknete svega što volite nećete se sigurno pridržavati plana dugo.

2. Ključna je veličina porcije

U jedenju ima mnogo psihologije te izreka gladne ti oči ne postoji za džabe.

Često pojedemo više nego što nam je potrebno ni ne znajući da smo se davno najeli. Koncentrišite se na veličinu porcije i ne dozvolite da dođe do prejedanja.

3. Nosite svoj ručak

Veličine porcije u restoranima su često prevelike i uvećale su se čak tri puta u poslednji 20 godina. Ukoliko pokušavate da oslabite najbolje je da sami nosite ručak od kuće kako biste kontrolisali veličinu porcije.

4. Držite se proteina i vlakana

Ovakva hrana čini da se osećate sito. Obrađene namirnice nemaju ove komponente u sebi pa nas samim tim drže kraće sitim. Zato se nećete osećati isto ako pojedete kesu čipsa i istu tu količinu obarenog krompira.

5. Okrenite se mediteranskoj ishrani

Ukoliko ste okrenuti ovakvoj kuhinji naučnici kažu da imate manje izgleda da obolite od srčanih oboljenja. Nedavna studija je dokazala da su žene koje su se hranile mediteranskim načinom ishrane ređe obolevale od raka dojke.

6. Snabdevajte se kalorijama iz hrane, ne iz napitaka

Skrivene kalorije nalaze se u sokovima i slatkim napicima. Možda jesu ukusniji od vode, ali u njima se krije jedan od razloga vašeg viška kilograma.

7. Pružite sebi opciju

Ključno je da imate fleksibilan plan mršavljenja. Imajte drugačije obroke svakog dana. Ukoliko stalno imate pet istih obroka vaša dijeta neće uspeti.

8. Ne idite u prodavnicu gladni

Jedna mala studija dokazala je kako gladni kupci kupuju tri puta više nezdrave hrane u regularnoj kupovini potrepština.

9. Dobro se naspavajte

Glad nastupa i kada niste naspavani. Kada ste odmorni centar mozga ne reaguje na isti način kao i kada niste dovoljno odmorni.

10. Započnite dan doručkom

Da li ponovo treba da se objašnjava koliko doručak važan obrok u toku dana.

11. Izbegavajte dijetalna pića

Ključ je da pijete manje gaziranih sokova, a ne da pijete one bez šećera.

12. Nemojte da grickate nkon večere

Najbolje bi bilo da je vaš poslednji obrok bio do 19 časova i da nakon toga izbegavate bilo kakvo grickanje ili zaslađivanje.

Izvor: super žena