Snizite krvni pritisak jednostavnom dijetom

Studija američkih stručnjaka DASH dokazala je da ishrana bogata povrćem, žitaricama, mlečnim proteinima, koštunjavim voćem i mahunarkama već posle dva meseca smanjuje krvni pritisak

.

Američka studija DASH prva je dokazala da ishrana bogata povrćem, žitaricama, mlečnim proteinima, koštunjavim voćem i mahunarkama već posle dva meseca smanjuje krvni pritisak.

Ova dijeta je slična mediteranskoj i ne zahteva velike promene u jelovniku ni odricanja, a veoma je efikasna. Osim hipertenzije, pomaže i u eliminisanju suvišnih kilograma, sprečava dijabetes i potpuno je bezbedna po zdravlje, tako da mogu svi da je drže. Ukoliko bi se ljudi redovno hranili na ovaj način, broj srčanih bolesti bi se smanjio za 15 odsto, a moždanog udara za 27, tvrde stručnjaci.

Veoma je važno da se umesto soli, hrana začinjava bosiljkom, nanom, mirođijom, origanom, celerom, korijanderom, kimom i drugim lekovitim, aromatičnim biljkama, kao i limunovim sokom. Uzdržavajte se maksimalno od kafe, alkohola i duvana, izbegavate sve napitke sa šećerom i veštačkim zaslađivačima.

Osim vode, tokom dana pijte čajeve i ceđene sokove od voća i povrća, nezaslađene ili sa malo meda. Ovo ne mora da bude kratkoročna dijeta, pa nakon pet dana jelovnik ponavljajte koliko želite.

Izvor: Novosti.rs