Šolja čaja dnevno sprečava srčana oboljenja

Osobe koje svkodnevno piju šolju čaja imaju čak 35 posto manji rizik da dobiju srčani udar ili neko drugo kardiovaskularno oboljenje tokom života.

.

Doktor Eliot Miler i njegov tim iz bolnice Džons Hopkins u Baltimoru (SAD) otkrili su da čaj može da zaštiti srce, a dovoljna je, kažu, samo jedna šolja zelenog ili crnog čaja dnevno.
Naučnici su ispitivali 600 zdravih muškaraca i žena koji u svojoj istoriji bolesti nisu imali srčana oboljenja. Vremenom su pratili koji volonteri su doživeli srčani udar, moždani udar, imali bolove u grudima ili druge bolesti srca. Naučnici su u periodu od pet godina, merili naslage kalcijuma u krvnim žilama dobrovoljaca upoređujući ih s početnim rezultatima.
Istraživanja su pokazali da su osobe koje piju čaj, u proseku od jedne do tri šoljice dnevno, imale 35 posto manje rizika za razvoj srčanih oboljenja nego drugi volonteri. Studija je pokazala i da su imali manje naslaga kalcijuma u arterijama.

Iako istraživanje nije potpuno naučnici su uspostavili direktnu vezu između konzumacije čaja i odsustva bolesti srca, smatrajći da su razlog flavonoidi iz čaja - antioksidansi koji štite od srčanih oboljenja.
Iako šolja čaja verovatno neće biti dovoljna da zaštiti vaše srce od bolesti može bi biti korisna.

Izvor: Klix.ba