Zdravlje

Spavati u gaćicama ili bez njih?

Svaka žena ima različito mišljenje da li treba da spavate u gaćicama ili intimnoj zoni tokom noći više prija sloboda? Lekari imaju prave savete za sve žene
30.11.2016. - 14:33h

Svi znamo za raspravu da li je za vaginu zdravije spavanje u donjem vešu ili bez njega. Dok neki tvrde kako žene ne bi trebalo da nose veš kako bi intimna regija mogla da diše, neki se s tim uopšte ne slažu. Dakle, ima li spavanjegaćicama ikakve posledice za zdravlje vagine? Iako polemika konstantno traje, istina je zapravo vrlo jednostavna.

Doktorka Meri Džejn Minkin, klinička profesorka akušertsva, ginekologije i reproduktivne nauke na Jejlu, i doktorka Loren Strajher, saradnica na studiji akušerstva i ginekologije na Univerzitetu Northwestern i autorka knjige “Sex Rx”, o ovoj temi govore za BuzzFeed, prenosi Net.hr.
I čini se kao ne postoji medicinski dokaz da je vašoj vagini potreban vazduh kako bi mogla da diše i proluftira se tokom noći, niti da je spavanje bez veša zdravije.
– Cela fama oko toga da će spavanje bez gaćica poboljšati zdravlje vaše vagine je još jedan zdravstveni mit – tvrdi Strajher. I zaista, ne postoje nikakvi naučni podaci ni dokazi koji pokazuju kako je za vaginu zdravije spavanje bez donjeg rublja i zapravo je sve stvar ličnog ukusa, objašnjava Minkin.

Zato ne treba da brinete jer će vaša vagina i dalje moći normalno da diše čak i kad spavate u donjem rublju. – A jedino što vašoj vagini zapravo ne dozvoljava da diše jesu najlonke bez pamučnih vlakana i užasno uske sportske ili kožne helanke. Ali žene ionako ne spavaju u toj odeći – tvrdi Minkin.
Dakle, sudeći prema mišljenju eksperata, spavanje u donjem rublju ne može uzrokovati niti pojačati gljivične infekcije niti upale – one najčešće počinju iznutra.
Gljivične infekcije uzrokuje prevelik rast prirodno stvorenih gljivica, a upale su najčešće uzrokovane disbalansom vaginalnih bkterija U oba slučaja problem počinje iznutra, a ne zbog spoljnih faktora, kao što je na primer spavanje u vešu, objašnjava Strajher.
Tako da je mišljenje kako spavanje u gaćicama uzrokuje ili pogoršava pomenute infekcije zapravo samo ogroman mit, tvrdi Strajher, a Minkin dodaje kako neki ljudi čak veruju da zbog spavanja u vešu mogu dobiti i sindrom toksičnog šoka – a to je takođe pogrešno.
– Postoje primeri gljivičnih infekcija kod žena koje su nosile ekstremno uske helanke koje su im se urezivale u međunožje, zbog čega im se na tom mestu skupljala vlaga i koža je bila iritirana, ali to nam samo pokazuje da je veći problem uska odeća nego nošenje veša – tvrdi Minkin. Zato ne bi trebalo da nosite uske helanke, pogotovo kada je velika vrućina, ali zato nema razloga za brigu oko toga da li je spavanje u donjem rublju zdravo.

Takođe, verovatno ste već negde čule kako su pamučne gaćice bolje za vaginu nego sintetičke. Ali i ovde se zapravo radi tek o ličnom ukusu, a ne o zaključku potkrepljenom dokazima, tvrdi Minkin.
– Kad pogledate medicinsku literaturu, ne postoji pravi zdravstveni dokaz o postojanju razlike između pamučnog i sintetičkog donjeg rublja – objašnjava Strajher. Pamuk bi kod nekih žena mogao biti bolja opcija zato što je koža oko stidnih usana izrazito osetljiva, ali to pravilo ne mora važi i za druge.

Znači da vrsta gaćica zapravo nije važna, bar nema veze s materijalom, sve dok gaćice nisu ekstremno uske i neudobne. – Problem s tangama je ponekad taj što tanki deo zapne unutra i uzrokuje iritacije i ogrebotine na stidnim usnama i perineumu, ali tu je problem veličina gaćica, a ne gaćice kao takve – tvrdi Strajher. Tako da, ukoliko znate da je vaša koža dole izuzetno osetljiva, nemojte baš da spavate u najužim tangama birajte opuštenije i šire modele gaća.
Ako pak možete najnormalnije da spavate u tangama i to vam uopšte ne smeta, onda nema potrebe da menjate navike, tvrdi dr Minkin. Ali, ukoliko primetite da vam određeno donje rublje ne odgovara i da vam je u njemu neudobno, onda ćete verovatno znati da nije baš najbolja ideja da ga nosite preko dana, a kamoli preko noći.

Zapravo najvažnija stvar koju bi svaka žena trebalo da nauči, a koju nam preporučaju stručnjaci, jeste da bi trebalo spavati u onome što upravo nama najviše odgovara.
Dokle god vam donje rublje u kojem spavate ne izaziva nikakve probleme, ne brinite se i nastavite da radite to što radite. I da, ukoliko vas gaćice iritiraju, proverite da li je uzrok iritacije možda u deterdžentu za rublje, omekšivaču ili sapunu koji koristite.
Naravno, u slučaju ozbiljnijih vaginalnih iritacija koje ne prolaze same od sebe svakako morate zatražiti savet ginekologa, koji može otkriti radi li se o vaginalnoj ili gljivičnoj infekciji ili je pak nešto potpuno bezazleno.

Vašoj vagini je potpuno svejedno da li spavate u gaćicama ili bez njih sve dok vam je udobno.

Izvor: Net.hr