Zbog čega NE SMETE da odlažete odlazak u toalet?!

Zatvor ili opstipaciju ne prati samo neprijatna nadutost stomaka, već se kao posledica neredovnog pražnjenja creva javljaju brojni poremećaji zdravlja.

.

Česte opstipacije mogu da budu uzrok pojave hemoroida, glavobolje, neprijatnog zadaha, problema sa kožom kao i umora i opšte malaksalosti.

Pratite nas i na Viberu!

Dodatni problem koji se javlja usled neredovnog i otežanog pražnjenja creva je intoksikacija celog organizma. Jer, usled narušene crevne flore oslobađaju se gasovi koji nadimaju stomak i koji kada se nagomilaju u crevima putem cirkulacije odlaze do svih drugih tkiva i organa.

Danas od zatvora pati svaki šesti stanovnik planete, dok je ovaj problem češći kod žena.

Uzroci opstipacije mogu da budu brojni, dok se kao najčešći izdvajaju brza hrana, nedovoljno voća i povrća, gazirani sokovi, alkohol, jaki začini, kafa i cigarete, preobilni i neredovni obroci, jedenje "s nogu" bez dovoljno žvakanja, manjak tečnosti, dugotrajno sedenje, nedostatak fizičke aktivnosti kao i napetost i stres.

Kod starijih od 65 godina najdominantniji razlog pojave otežanog pražnjenja su degenerativne promene koje pogađaju debelo crevo, usled kojih ono sve slabije reaguje na draži i ne prazni se u potpunosti i u pravilnim vremenskim periodima.

Osim navedenih uzroka, opstipacija može da bude posledica nekih od gastroenteroloških oboljenja, kao što je česta i kod onih koji pate od poremećaja rada štitaste žlezde.

Učestala terapija analgeticima i antibioticima, kao i dugotrajna upotreba antidepresiva takođe doprinose poremećenom i neredovnom ritmu pražnjenja creva.

Za opšte mere prevencije zatvora lekari savetuju redovne obroke bogate dijatalnim vlaknima, više vode i biljnih čajeva, fizičku aktivnost i neodlaganje potrebe za odlaskom u toalet.

Izvor: novosti