Pogledaj u stopala da saznaš kakvo ti je zdravlje!

Stopala mogu da otkriju skrivene zdravstvene probleme, poput psorijaze ili problema sa srcem. Zato dobro obratite pažnju!

.

1. Naduti zglobovi

Kada vam se zglobovi naduju i shvatite da vam se list skoro spojio sa člancima, to može biti znak da je došlo do pojave edema. Edem predstavlja nenormalno nakupljanje tečnosti zbog čega edematozna tkiva i organi postaju vlažni i nabreknu. Otok može da nestane sam od sebe, ali ako se stanje ponavlja, trebalo bi da posetite lekara.

Pratite nas i na Viberu!

2. Promene na noktima

Nepravilnosti poput udubljenja na noktima mogu da budu znak psorijaze. Ukoliko se pojavi taj problem sa kožom, bitno je da ona uvek bude hidrirana i zaštićena spolja, a postoje i brojne kreme i melemi koji mogu znatno da pomognu sa ovim stanjem.

3. Izuzetno suva stopala

Moguće je da je ova pojava posledica korišćenja sapuna koji isušuje kožu, a može da bude u pitanju i loša cirkulacija koja je rezultat bolesti arterija. Kako se ovim stanjem povećava rizik od srčanog udara, bitno je na vreme preduzeti neophodne korake u prevenciji.

4. Grčevi u stopalima

Ukoliko vam se često javljaju grčevi u stopalima, moguće je da patite od nedostatka magnezijuma, kalcijuma ili kalijuma. Moguće je i da vam je potrebno više vode. Jedite povrće koje je bogato ovim mineralima, a možete i da uzimate suplemente.

5. Hladna stopala

Ako su vam stopala uvek hladna, to može da bude znak da vam štitna žlezda ne radi kako treba i da ne proizvodi dovoljno hormona koji su neophodni za pravilan rad organizma. Dobro se utoplite i nosite odgovarajuće čarape, a ako ne primetite poboljšanje, posetite lekara.

izvor: zena.blic