Kako da se zaštitite od prehlade

Sa zahlađenjem je "otvorena" sezona respiratornih infekcija koje uglavnom pogađaju osobe slabijeg imunog sistema

.

Zato je ovih dana neophodno da "poradite" na njegovom ojačanju kako biste izbegli curenje nosa, povišenu temperaturu, bolove u grlu i ostale neprijatne simptome prehlade.

Pratite nas i na Viberu!

Stoprocentna zaštita od virusa i bakterija ne postoji, ali promena nekih navika i raznovrsnija ishrana mogu da pomognu da ih izbegnemo bar na neko vreme.

U ovom periodu važno je da uzimamo što više žitarica, voća i povrća bogatog vitaminom C, kao što su citrusi, kupus, paprika - savetuje doktorka Katarina Mitić, specijalista opšte medicine u Domu zdravlja "Dr Simo Milošević". - Kako bismo izbegli pojavu respiratornih infekcija, neophodno je i da što češće provetravamo prostorije u kojima boravimo. Lagana fizička aktivnost, dovoljno uzimanje tečnosti, kao i zdrav san, takođe mogu da pomognu imunom sistemu da ojača i izbegne pojavu bolesti.

Kako se virusi ne bi širili trebalo bi redovno da čistite i dezinfikujete površine koje različiti broj ljudi često dodiruje, kao što su brave, rukohvati na stolicama, radni stolovi i slično. Kao dobra preventiva pomaže i uzimanje biljnih čajeva, od nane, kamilice, majčine dušice i to sa medom i limunom. Topla isparenja iz ovog napitka pomažu nosu da efikasnije izbacuje bacile, dok med deluje antibakterijski na ceo organizam.

Važno je i da često perete ruke, ali i da ih posle toga dobro osušite, jer je vlaga pogodna za razvoj raznih bakterija. I mobilni telefonu mogu da budu prenosici virusa i bacila pa povedite računa i o tome da ih redovno čistite.

Izvor: novosti