Delove OVIH namirnica ne smete jesti!

Pre nego što sledeći put pojedete semenke iz jabuke, dobro razmislite!

.

Jesti povrće od korena do vrha je odličan način da se smanji otpad. Ali, postoje izuzeci koje nije poželjno konzumirati, piše Sun Food, a prenosi radiosarajevo. 

1. Krompirovi izdanci

Krompir potiče iz iste porodice kao i otrovno velebilje, pa ne čudi što neki delovi ove biljke nisu jestivi. Toksična materija solanin najviše se nalazi u izdancima i stabljikama krompira zbog čega bi ove delove uvek trebalo odstraniti pre nego što krenete termički da obrađujete krompir.

2. Listovi paradajza

Evropljani su strahovali od paradajza stotinama godina, a počeli su da jedu ovu namirnicu tek u 18. veku. Jedan od razloga skriva se u lišću koji sadrži toksične materije solanin i tomatin koji mogu da izazovu probleme sa želucem ako se konzumiraju. U većim količinama lišće paradajza može da ima fatalne posledice na pojedinca.

3. Koštice jabuke

Koštice jabuke sadrže male količine amigdalina, što je materija koja se u kontaktu s probavnim enzimima pretvara u cijanid. Jak omotač koštica jabuka sprečava da se otrov ispusti u organizam, ali zato je izuzetno važno ne gristi koštice jabuke pre gutanja. Od koštica jedne jabuke neće vam biti ništa, problem su velike količine, ali ako ste u dilemu, uvek je bolje ispljuniti ove delove jabuke. Ionako nemaju dobar ukus.

4. Lišće i cveće patlidžana

Patlidžan je još jedna vrsta povrća kod koje treba biti pažljiv kada se konzumira. Lišće i cveće ovog ukusnog ploda sadrži solanin, koji je otrovan pa ih nikad ne treba jesti.