Prirodni načini da ublažite ujed buba i ubod insekata

Svrab, bol, crvenilo, otok... Sve su to rekcije na ujede buba ili ubode insekata koji su veoma česti kada je lepo vreme i kada se boravi u prirodi. Da biste sebi olakšali tegobu ovog tipa, probajte neki od ovih prirodnih rešenja...

foto: Depositphotos
foto: Depositphotos
.

Esencijalna ulja

Ulje čajevca, lavande i kokosovo ulje imaju svojstva koja mogu da ublaže svrb, bol i otok. Ulje čajevca deluje antibakterijski i može da spriječi infekciju. Neka ulja različitih brendova mogu da budu kiselija od drugih. Ako je ulje prejako, možete da ga razredite s vodom pre nego što ga nanesete direktno na kožu.

Med

Ako vam ne smeta malo lepljivosti, med će delovati protivupalno i delovaće tako da će vas manje svrbeti.

Mleko i voda

Pomešajte jednaku količinu mleka i vode, u mešavinu potopite čistu pamučnu krpicu, može maramica ili stara majica, i time tapkajte kožu.

Sok limuna ili limete

Ovo voće smanjiće osećaj svrbeži, a deluje i antibakterijski. Važno je da samo, ako koristite ovu metodu, niste na suncu jer sok može da opeče vašu kožu.

Pasta za zube

Većina pasti za zube ima okus nane ili mente, a sastojak mentola stvara osećaj hlađenja na koži. Osim što ćete smanjiti osećaj svrba, pasta za zube pomaže i u smanjenju otoka.

Bosiljak

Ovaj začin nije samo ograničen za korišćenje u kuhinji i jelima. Lišće bosiljka sadrži hemikalije, kao što je kamfor, a to stvara osećaj svežine, sličan onom koji stvara mentol u pasti za zube. Zgnječite nekoliko svežih listova bosiljka i istrljajte njime mesto ugriza na koži.

Led

Jedna kocka leda može da stegne krvne sudove i smanji prirodno otpuštanje histamina, što znači i manje svraba.

Kesice čaja

Hladne kesice čaja ‘izvući’ će tečnost iz ujeda i smanjiti otok i svrab.

Sirće

Ovo je odličan domaći lek protiv svraba. Jabukovo sirće je najbolje. Nanesite sirće na ubod i ugriz, a ako ih imate više po čitavom telu, dvije do tri šolje sirćeta stavite u kadu napunjenu toplom vodom i lezite unutra.

Izvor: Net.hr