Pet načina da zaustavite hrkanje

Mnogi se pitaju kako zaustaviti hrkanje, a naješće oni koji ne hrču. Partneri su najviše pogođeni ovim problemom kojem je najvažnije pronaći uzrok pa onda ići u njegovo rešavanje.

.

Zauzmite dobar položaj

Umesto da spavate na leđima, spavajte na boku. To nije garancija da ćete u tom položaju i ostati tokom cele noći, ali barem počnite tako što ćete leći na bok i rukom obgrliti jastuk. Postoji dobar razlog zašto ne bi trebalo da spavate na leđima – u tom položaju su vam jezik i meko nepce naslonjeni na zadnji deo grla, što zatvara disajni put.

Odčepite nos

Ako hrčete zbog začepljenog nosa, pre spavanja stavite kapi za nos ili antihistaminike. Njih koristite samo privremeno i to ako sumnjate da hrčete zbog prehlade ili alergije. Duža upotreba kapi za nos može da bude štetna.

Postoje i flasteri za nos protiv hrkanja koje možete da kupite u većini apoteka. Trake deluju tako što podižu i otvaraju nosne duplje i time povećavaju dotok vazduha.

Da biste smanjili količinu sluzi u nosu i grlu, napravite sredstvo za ispiranje usta i grgoćite. Ova metoda je posebno delotvorna ako je hrkanje privremeno stanje uzrokovano prehladom ili alergijom. U čašu hladne vode dodajte 1 kap ulja nane i grgoćite tečnost i ne gutajte je!

Pobedite u borbi s alergijama

Začepljen nos je česti razlog hrkanja. Probajte da smanjite broj alergena u spavaćoj sobi poput prašine i buđi, tako što ćete češće usisavati i brisati površine mokrom krpom. Takođe, često menjajte posteljinu i prekrivače.

Ako je hrkanje sezonski problem zbog alergije na polen, pokušajte sa čajem od koprive. On se preporučuje za ublažavanje upale koju izaziva alergija na polen. Jednu čajnu kašiku suvih listova koprive prelijte sa šoljom vruće vode. Pustite da odstoji 5 minuta, procedite i pijte 1-3 šolje na dan, jednu šolju pre spavanja.

Pazite šta jedete, pijete i udišete

Izbegavajte teške obroke i alkoholna pića tri sata pre odlaska na spavanje jer mogu da uzrokuju veće opuštanje mišića nego što je uobičajeno.

Mršavljenje takođe može da smanji hrkanje jer će manje kilograma osloboditi protok vazduha i omogućiti lakše disanje.

Pušači imaju veće šanse za hrkanje jer duvanski dim nadražuje sluznicu, što izaziva oticanje grla i sužavanje disajnih puteva. Zato, prestanite da pušite – nažalost vrlo lako je reći, a teško ostvariti.

Ako redovno uzimate lekove, porazgovarajte s lekarom o povezanosti lekova sa hrkanjem. Neki lekovi, poput tableta za spavanje i sedativa, mogu da pogoršaju hrkanje.

Suv vazduh u spavaćoj sobi može da pogorša hrkanje, ali postoji mnogo načina za borbu sa suvim vazduhom. Uređaj za vlaženje vazduha ili rasprskivač pare održaće vaše disajne puteve vlažnim, a može da posluži i udisanje pare iznad posude s vrućom vodom.

Brada gore

Neki ljudi za sprečavanje hrkanja koriste okovratnik poput onog koji nose osobe koje su doživele povredu vrata. Okovratnik drži bradu istegnutom, a disajni putevi ostaju otvoreni. Koristite mekani okovratnik koji možete da kupite u većini apoteka ili u prodavnicama sa medicinskom opremom.

Izvor: Kiwi.hr