Imate glavobolju? Odmah pomirišite jabuku!

Stres ili previše alkohola prethodnog dana često nas dovedu u situaciju da "ne možemo da gledamo" od glavobolje. Pre nego što posegnete za lekovima, evo šta možete da pokušate.

.

Da biste ublažili glavobolju koja je posledica napetosti u malim mišićima koji povezuju vrat i zadnji deo glave, lezite na leđa sa debljom knjigom umesto jastuka, a zatim gurajte bradu ka grudima. Na taj način istežete te male mišiće, čija je zgrčenost uzrok ovih glavobolja, što bi trebalo da vam donese olakšanje.

Vodite računa o držanju tela - Glava u proseku teži od 4,5 do 5 kilograma, i ako ne vodite računa o držanju tela, dok kucate poruke na telefonu, na primer, pritisak koji trpi vratni deo kičme je ogroman. Sila koju trpi jednaka je onoj koju osećamo kad nosimo osmogodišnje dete na ramenima.

Ako ste dugo i često u takvom položaju, napetost u vratu može biti uzrok ozbiljne glavobolje, a ponekad može dovesti i do potiljačne neuralgije, stanja izazvanog upalom nerava koji od korena vrata idu kroz kožu glave.

Da biste ovo izbegli, sedite pravo i podignite telefon, tako da vam bude u ravni očiju.

Dišite... duboko - Većina nas diše previše plitko, što može dovesti do smanjenja nivoa kiseonika u krvnim sudovima koji hrane mozak, a onda je to "okidač" za glavobolju. Nekoliko minuta skoncentrisanog, dubokog disanja može odagnati bol.

Sedite uspravno, i šake stavite na rebra. Dok udišete i izdišete, fokusirajte se na širenje i skupljanje grudnog koša. Ponavljajte ovo minut ili dva, možda vam donese olakšanje.

Nosite štitnike za zube tokom noći - Ako patite od bruksizma, lako se može desiti da vas muči tupa, konstantna glavobolja. Nabavite dentalne štitnike, na taj način sačuvaćete zube od oštećenja, ali će vam i vilica biti u prirodnijem položaju tokom noći, što će smanjiti napetost u mišićima, a posledično i glavobolju.

Raspustite kosu - Ako često nosite kosu skupljenu u rep ili punđu, možda je to uzrok vaših glavobolja. Istraživanje sprovedeno u Londonu pokazalo je da tokom života više od 53 odsto žena bar jednom iskusi glavobolju čiji je uzrok prejako skupljena kosa.

Ako pravite "stroge", jako zategnute punđe ili visoki konjski rep, to može iritirati vezivna tkiva kože glave i izazvati glavobolju. Rešenje je ili da se okrenete ležernijim varijantama omiljenih frizura, ili da pustite kosu.

Opustite jezik - Pritisnite jezikom gornje nepce, držite tako nekoliko sekundi, a zatim ga opustite. Ponovite ovo nekoliko puta, na taj način će popustiti pritisak u vilicama koji može biti uzrok glavobolje.

Pomirišite jabuku - Jedno istraživanje pokazalo je da u nekim slučajevima mirisanje presečene zelene jabuke može dovesti do umanjenja bola.Ovaj miris navodno smanjuje zgrčenost mišića u glavi i vratu, što je jedan od uzroka glavobolje.

"Pišite" brojeve nosem - Jednostavna pilates vežba može da vam pomogne i kod intenzivnih glavobolja. Lezite na pod, savijenih kolena, stopala neka budu u širini kukova, paralelno postavljena. Nekoliko puta udahnite i izdrahvite duboko i polako.

Sada nosem "napišite" uspravnu osmicu. Ponovite tri puta, a onda promenite smer. Zatim nosem "napišite" vodoravnu osmicu. Ponovite tri puta, a onda promenite smer.

Završite laganim istezanjem, pokušavajući da bradom dodirnete grudi, ali bez podizanja glave sa poda.

Izvor: Mondo