Zdravlje
Leče ubod insekta, odličan afrodizijak! 15 zanimljivih razloga zbog kojih morate da jedete smokve
Smokve sadrže i do 80 odsto vode, a istovremeno su voće s najvišim nivoom prirodnih šećera, pa su izuzetan izvor energije, a podstiču i rad mozga, poboljšavaju koncentraciju i pamćenje...
Smokve su mnogima omiljeno ljetno voće. Osim što su ukusne, mogu da se koriste za lečenje uboda insekata, a od davnina se smatraju odličnim afrodizijakom.
- Smokve su bolji izvor netopivih vlakana od većine voća koje povoljno deluje na zdravlje debelog creva i pospješuju varenje.
- Postoji više od 150 vrsta smokava i razlikuju se po boji.
- Prava su riznica minerala i vitamina.
- Treba ih jesti sveže jer su bogate enzimima i antioksidansima i hranjivim materijama koje se gube termičkom obradom.
- Sadrže visok procenat vode (80 %) i prirodnih šećera pa se brzo vare.
- Smokva ima antitumorski učinak, dokazali su naučnici, pa tako usporava razvoj određenih ćelija raka.
- Beli mlečni sok iz smokve se koristi kod uklanjanja bradavica.
- Moraju da ih izbegavaju osobe koje boluju od povišenog nivoa kalcijuma u krvi.
- Zbog laksativnog delovanja ne preporučuju se osobama koje pate od upalnih bolesti creva.
- Suve smokve visoko su koncentrisan izvor minerala, vitamina i antioksidanata.
- Suve smokve mogu da se čuvaju i do 6 meseci.
- Smokve možete da koristite kao moćno sredstvo za čišćenje lica – njene sićušne semenke obaviće posao pilinga, a aktivni enzimi će odstraniti sloj mrtvih ćelija.
- Bogate su beta-karotenom pa se preporučuje da ih jedete nekoliko dana pre odlaska na sunčanje.
- Sveže smokve se brzo kvare pa treba ih treba čim pre pojesti, ili odložiti u frižider, gde mogu da se drže do tri dana.
- Sveža smokva ima umirujuće delovanje na upale bronhijalnih puteva.
Izvor: Ordinacija.hr