Leče ubod insekta, odličan afrodizijak! 15 zanimljivih razloga zbog kojih morate da jedete smokve

Smokve sadrže i do 80 odsto vode, a istovre­meno su voće s najvišim nivoom prirod­nih šećera, pa su izuzetan izvor energije, a podstiču i rad mozga, poboljšavaju koncen­traciju i pamćenje...

.

Smokve su mnogima omiljeno ljetno voće. Osim što su ukusne, mogu da se koriste za lečenje uboda insekata, a od davnina se smatraju odličnim afrodizijakom.

  1. Smokve su bolji izvor netopivih vlakana od većine voća koje povoljno deluje na zdravlje debelog creva i po­spješuju varenje.
  2. Postoji više od 150 vrsta smokava i razlikuju se po boji.
  3. Prava su riznica minerala i vitamina.
  4. Treba ih jesti sveže jer su bogate enzimima i antioksidansima i hranjivim materijama koje se gube termičkom obradom.
  5. Sadrže visok procenat vode (80 %) i prirodnih šećera pa se brzo vare.
  6. Smokva ima antitumorski učinak, dokazali su naučnici, pa tako usporava razvoj određenih ćelija raka.
  7. Beli mlečni sok iz smokve se koristi kod uklanjanja bradavica.
  8. Moraju da ih izbegavaju osobe koje boluju od povišenog nivoa kalcijuma u krvi.
  9. Zbog laksativnog delovanja ne preporučuju se osobama koje pate od upalnih bolesti creva.
  10. Suve smokve visoko su koncentrisan izvor minerala, vitamina i antioksidanata.
  11. Suve smokve mogu da se čuvaju i do 6 meseci.
  12. Smokve možete da koristite kao moćno sredstvo za čišćenje lica – njene sićušne semenke obaviće posao pilinga, a aktivni enzimi će odstraniti sloj mrtvih ćelija.
  13. Bogate su beta-karotenom pa se preporučuje da ih jedete nekoliko dana pre odlaska na sunčanje.
  14. Sveže smokve se brzo kvare pa treba ih treba čim pre pojesti, ili odložiti u frižider, gde mogu da se drže do tri dana.
  15. Sveža smokva ima umirujuće delovanje na upale bronhijalnih puteva.

Izvor: Ordinacija.hr