Recept za domaću pastu za zube

Jeste li znali da su stari Grci i Rimljani zube prali mešavinom sačinjenom od različitih biljaka, meda i pepela? I dan danas ljudi u nekim krajevima sveta kao zubnu pastu koriste drveni ugljen, blato, so. Probajte i vi sledeće recpte.

.

Šta vam sve treba da biste napravili pastu za zube:

Filtrirana voda (jer voda iz slavine sadrži štetni fluorid i hlor)

Kokosovo ulje (zato što ima antibakterijska svojstva, a ovim uljem možete svakodnevno da masirate desni desetak minuta i da tako smanjite broj bakterija u ustima)

Soda bikarbona (manje je abrazivna od kupovnih zubnih pasta, uklanja mrlje i obojenost zuba, sadrži i korisne minerale, a pH-vrednost iznosi od 9 do 11, što znači da ima alkalna svojstva)

Eterična ulja (nane, limuna, pomorandže, cimeta, anisa i ruzmarina jer imaju antibakterijska, umirujuća i osvežavajuća svojstva)

Stevija u prahu (prirodni zaslađivač koji će dati bolji ukus vašoj pasti za zube)

Bentonit glina (polira i čisti zube, ima antibakterijska svojstva)

Morska so (ima antibakterijska svojstva i nežno čisti površinu zuba)

Biljni glicerin (ima ulogu povezivanja sastojaka i pridonosi kremastoj strukturi zubne paste)

Protiv lošeg zadaha

Pomešajte četvrtinu šoljice sode bikarbone i vode tako da dobijete teksturu paste. Po želji, radi boljeg okusa, dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja. Četkicu za zube umočite u pastu, nanesite malu količinu smese na zube i trlajajte ih nekoliko minuta. Isperite mlakom vodom.

Ova zubna pasta uklonit će zadah u ustima nakon konzumacije češnjaka ili luka puno bolje nego ona kupovna. Kažu da ova pasta uklanja čak i neprijatan zadah usled konzumiranja luka.

Pasta koja miriše na kokos

Pola šoljice kokosovog ulja pomešajte sa tri kašičice sode bikarbone, dodajte malo stevije i do 20 kapi eteričnog ulja cimeta

Dobro izmešajte i dobijenu smesu držite u staklenoj teglici koja ima poklopac. Koristite svakodnevno.

Pasta od gline i soli

Četiri supene kašike kokosovog ulja pomešajte sa četiri kašike gline, tri kašike vode, pola kašičice morske soli i 15 kapi eteričnog ulja.

U maloj staklenoj posudi sve pomešajte dok ne dobijete pastu. Zube trljajte količinom koja odgovara zrnu graška, savetuje "Alternativa za vas".

Izvor: mondo.rs