100 grama ima samo 30 kalorija: Zašto je dobro da svaki dan jedete praziluk?

Praziluk je povrće koje često nepravedno zapostavljamo, a redovnim konzumiranjem možemo da snizimo krvni pritisak, nivo holesterola, sačuvamo srce i detoksikujemo čitav organizam.

Foto:  Aquarius Studio / Shutterstock
Foto: Aquarius Studio / Shutterstock
.

Praziluk su jeli još drevni Egipćani i Rimljani, a i danas je cenjen kao zdravo i ukusno povrće.

Oko 100 grama kuvanog praziluka sadrži svega tridesetak kalorija. Mala energetska vrednost, bogatstvo hranljivih sastojaka, prehrambenih vlakana, polifenola i sumpornih jedinjenja povoljno utiču na zdravlje.

Beta-karoten se u našem organizmu pretvara u vitamin A, koji je važan za zdravlje očiju, reproduktivnog sistema, kao i za imunitet.

Praziluk je izvrstan izvor vitamina C, a najviše ga ima u zelenim lisnatim delovima.

Bogat je i fruktooligosaharidima i inulinom, vlaknima koja deluju kao probiotic, pišu Vitamini.hr.

Takođe, u tragovima se mogu naći kalijum, bakar, gvožđe, mangan, koji može da pomogne u ublažavanju simptoma predmenstrualnog sindroma, a povoljno deluje i na zdravlje štitaste žlezde.

Praziluk utiče i na detoksikaciju organizma, smanjenje upalnih procesa, kao i na zdravlje srca i krvnih sudova. Alicin iz praziluka ima antibakterijsko i antivirusno dejstvo i može da smanji nivo holesterola u krvi, kao i krvni pritisak.

Konzumacija praziluka može produžiti osećaj sitosti, kao i smanjiti apetit, što je dobro za ljude koji žele da smršaju ili jednostavno vode računa o svojoj ishrani.