Tajna "ukiseljene glave": Stara je 207 godina i zastrašujuće je "živa"!

Glava Dioga Alvesa čuva se u tegli u posebnoj prostoriji na Univerzitetu u Portugalu.

.

Prvo što ćete primetiti nakon ulaska na katedru Medicine Univerziteta Lisabon je usamljena "ukiseljena glava", koja se na polici nalazi nedaleko od biološkog uzorka ruke.

Žuta je, izgleda mirno i pomalo liči na krompir. Razni lekari i anatomski tehničari odseka je ni ne primećuju. Ona je zapravo samo tamo - glava Dioga Alvesa, navodno portugalskog prvog serijskog ubice i poslednjeg čoveka koji je obešen.

Diogo Alves je rođen u Galiciji 1810, a u detinjstvu je poslat u Lisabon da bi radio kao posluga u dobrostojećim kućama. No, Alves je ubrzo otkrio da će mu život kriminalca biti puno isplativiji. Svoju lokaciju je pronašao u dolini Alkantara, gde je presretao farmere na njihovom povratku iz Lisabona kuću. Tada bi ih opljačkao i ubio, a to je ponovio čak 70 puta u tri godine.

Do danas nije jasno zašto se zaustavio, budući da mu policija nije bila na tragu jer su smrti kvalifikovane kao "samoubistva" - naprosto nisu istraživali mogućnost ubice koji je ciljao siromašne farmere, piše Atlas Obscura.

Nakon odlaska iz doline osnovao je bandu koja je usmeravana na privatne rezidencije, a nakon što je provalio u kuću jednog lekara i ubio celu porodicu, policija ga je uhvatila. No, zašto je njegova glava na izložbi?

Čini se da odgovor leži u samom tempiranju. Alves je pogubljen u doba kad je frenologija kao nauka počela da ulaz u Portugal. Tu disciplinu, danas smatranu kao pseudonauka, razvio je nemački lekar Franc Jozef Gal. Frenologija je tvrdila da oblik lobanje otkriva karakter, pa i sklonosti čoveka. Stoga ne čudi da su se portugalski frenolozi zainteresovali za glavu kriminalca poput Alvesa.

On je sam postao slavan, posthumno, a njegova je glava zajedno s ostatkom tela nadahnula strip, fiktivnu biografiju i roman, kao i nemi film iz 1911. godine "Os Crimes de Diogo Alves" ("Zločini Dioga Alvesa").

.

Izvor: Dnevno