Staro verovanje: Danas počinje MEĐUDNEVNICA, Sveti Sava pregovara sa zverima!

Nekada je Srbija bila prepuna verovanja, običaja i praznika čije je obeležavanje sezalo duboko u prošlost našeg naroda.

Danas počinje Međudnevica! Reč je o periodu između Velike i Male Gospojine, pa se ovo vreme još naziva i Međugospojinci i za njega se vezuje veliki broj narodnih verovanja i običaja.

Veruje se da je ovaj period najbolji za branje svih plodova. Ovih dana je voće najbolje, trave najlekovitije i sve što sazreva treba tada brati i spremati za zimu. Veruje se da su ovo dani sa najviše sunca, pa se u mnogim krajevima Srbije i do danas se održao običaj branja lekovitih trava i bilja koje treba da potraje preko cele zime.

Ako verujete u ove običaje, od danas pa sve do 21. septembra i Male Gospojine, imate vremena da naberete što više bilja, a vaš dom ne sme da ostane bez kičice, hajdučke trave, cveta od lipe, drena, šipka, oskoruše i malih zelenih lubenica. Smatra se da će ove biljke doneti sreću svakoj porodici, a one su i narodni lekovi za lečenje mnogih bolesti.

Međudnevica je vreme kada žene treba posebno da vode računa. Muškarci mogu da rade sve poslove, ali se damama ne preporučuje da bilo šta započinju, već da samo što pre završe započeto.

Ako ste od onih koji mnogo vremena provode u prirodi, ovih dana morate da budete naročito oprezni. Veruje se da se tokom Međudnevice Sveti Sava dogovara sa zverima o tome koliko štete će napraviti preko zime. Slično, u ove dane su zmije najljuće, pa ih se treba čuvati.

Jaja koja u ove dane snesu kokoške ne treba da se koriste u ishrani već samo za izleganje novih pilića.

Od davnina se u ovom periodu po celoj Srbiji održavaju vašari i narodni sabori. Veruje se da je ovo vreme za susrete i obnovu prijateljstva kako bi svi u miru i blagostanju ušli u zimu.

Zato, pozovite prijatelje i pravac vašar! Sigurni smo da ćete se lepo provesti.

Izvor: Dnevno