Šta sve treba da znate pre prvog putovanja avionom?

Uskoro počinje sezona letnjih odmora i ako ste se opredelili za putovanje avionom, a nikada do sada niste, da bi ste lakše podneli put, važno je da prikupite informacije o svemu što je neophodno da uradite pre i tokom putovanja avionom.

Ilustracija Foto: Africa Studio/Shutterstock
Ilustracija Foto: Africa Studio/Shutterstock
.

Letenje avionom prvi put može biti uzbudljiva avantura koja menja život. Takođe može biti i neverovatno stresno iskustvo.

Mnogi putnici koji lete prvi put, često su zabrinuti oko papirologije koja im je potrebna za putovanje avionom, a to može bespotrebno stvoriti stres. Važno je upamtiti da je najznačajniji dokument vaš pasoš - ako putujete u inostranstvo uverite se da nije istekao i da u najgorem slučaju ima bar tri meseca do prestanka njegovog važenja.

Budite na aerodromu bar dva sata pre poletanja aviona

Prolazak kroz celokupnu aerodromsku proceduru je složen i zahteva određeno vreme. Okolnosti na aerodromu ne mogu se predvidet unapred. Nikada ne možete sa sigurnošću znati kolika će gužva biti i koliko će vam tačno vremena trebati da prođete kroz bezbednosne procedure pre ukracavanja u avion.

Zato isplanirajte raniji dolazak na aerodrom, bar dva sata pre zakazanog leta. Vredi imati na umu da ukrcavanje u avion može da potraje. Avio-kompanije obično počinju da ukrcavaju putnike 30 minuta pre poletanja. Dolazak na aerodrom na vreme omogućiće vam da se lagano prijavite i ukrcate na let, bez stresa.

Ručni prtljag u avionu Svakom putniku je dozvoljen jedan komad ručnog prtljaga. Pre putovanja kod svog avio-prevoznika proverite propisanu dozvoljenu dimenziju. Ručni prtljag smešta se u zatvorenoj pregradi koja se nalazi iznad ili ispod sedišta.

Lekove koje redovno koristite obavezno nosite u ručnoj torbi. Sa sobom možete nositi originalno zapakovanu hranu, poput bombona ili čokoladica za decu.

Foto aparate i laptopove nosite kao ručni prtljag. Mobilni telefoni za vreme leta moraju biti ugašeni ili postavljeni u airplane mode, na šta će vas podsetiti i pre uzletanja.

Putna torba

Većina lowbudget prevoznika dozvoljava težinu torbe do 15 kilograma, redovni avio-prevoznici i 20-25 kilograma. Svaki prekomerni kilogram dodatno se naplaćuje.

Odeća pogodna za let

Čini se očiglednim, ali valja obratiti pažnju na način na koji ćete se obući za putovanje. Što duže traje put, to se više osećate neprijatno ukoliko se obučete neadekvatno.

Udobnost je najbitnija stvar, uverite se da ništa vas ne steže za vreme leta. Čak i ako putujete usred leta, ponesite sa sobom čarape i džemper. Unutar aviona je uvek uključena klimatizacija, pa će vam verovatno biti hladno, prenosi 24sedam.rs.

Mučnina u avionu

Najmirnije sedište je odmah iza krila i uz prolaz. Uglavnom je moguće pri kupovini karte birati mesto sedenja. Pripazite da na vreme uzmete lek protiv mučnine, u slučaju da vam je inače potreban kada putujete. Protiv mučnine u avionu pomaže i čvrsto zategnut pojas, kako bi se telo što manje kretalo.

Pijte dovoljno vode

Velika nadmorska visina i mala vlažnost vazduha u kabini aviona mogu za posledicu imati glavobolju i vrtoglavicu, naročito kod osoba koje nisu navikle na takve uslove. Zato je važna hidratacija organizma i unos dovoljne količine vode.

Turbulencija u avionu

Veliki putnički avioni su obično veoma stabilni nakon poletanja. Moći ćete da ustanete sa sedišta i da prođete prolazom bez ikakvog problema, ali pre nego što napustite sedište obavezno se uverite da je kapetan leta isključito svetlo za sigurnosne pojaseve.

Međutim, ako se signal za sigurnosni pojas ponovo uključi tokom leta, to je zato što pilot očekuje turbulenciju. Iako turbulencija može da bude zastrašujuće iskustvo, pogotovo za putnike koji prvi put lete avionom, retko je opasna.