Sneg i led su okovali vaš automobil: Evo kako da odledite staklo lako, bez oštećenja

Ono što je važno jeste da ne dozvolite da vam se zalede vrata. Evo šta je važno da uradite kako do toga ne bi došlo.

Foto: Mateusz Sommer / Shutterstock
Foto: Mateusz Sommer / Shutterstock
.

Zapravo, veoma je jednostavno... Sve što treba da uradite jeste da gumu na vratima namažete nečim što je masno. To može da bude glicerin, vazelin, jestivo biljno ulje, krema za ruke. To uradite čim izađete iz vozila kako biste naredno jutro bez problema mogli da otvorite vrata.

Alkohol i sapun takođe mogu da pomognu u bržem odleđivanju stakla na automobilu. Napravite tečnost za odleđivanje stakla - u bocu sipajte litar alkohola, decilitar vode i 1 čajnu kašiku deterdženta za pranje sudova. Dobro promućkajte.

Postoji još jedan recept - sipajte u bocu s raspršivačem alkohol i vodu u razmeri 2:1 (dve trećine alkohola i trećinu vode).

Takođe, WD40 sprej može da vam pomogne u odleđivanju brave na automobilu. Ušpricajte ga u sve brave na vozilu i neće zalediti preko noći, ma koliko temperature bile niske.

Tokom velikih hladnoća retrovizore možete da zaštitite plasičnim kesama, a stakla kartonom ili komadom platna. Takođe, u obzir mogu da dođu i veliki peškiri za plažu. Brisače podignite kako se ne bi zalepili za stakla. Neki ljudi su se dosetili, pa su na svoje brisače navukli čarape i to je takođe pomoglo da se oni ne zalepe za staklo.

Još jedan trik koji može da pomogne jeste i to da automobil parkirate tako da prednji deo bude okrenut na istok. Tako će prvi jutarnji zraci polako otapati led na vetrobranskom staklu, piše 24sata.hr.

I još jedna stvar koja muči mnoge vozače jeste i to što stakla s unutrašnje strane vozila zamagle. Vrlo je jednostavno - premažite sva stakla penom za brijanje i dobro istrljajte papirnim ubrusom, sve dok višak ne nestane.

Takođe, pomaže i ako u staru čarapu sipate pesak za mačke, a potom to ostavitu u automobilu. Pesak će upiti dosta vlage pa će se ona manje hvatati na staklo.

Šta nikako ne smete da radite?

Iako mnogima prvo padne na pamet vruća voda to nikako nije dobro rešenje. Brza promena temperature može da ošteti vetrobransko staklo, stoga nikako ovo nemojte da radite.

Ako su vaši brisači prekriveni snegom i ledom nemojte da ih uključujete, jer tako možete da oštetite motor brisača ili metlice.

Kada koristitite improvizovane strugače za uklanjanje leda rizikujete da oštetite staklo ili farbu na automobilu. S obzirom da ni jedno ni drugo nije jeftino za popravku bolje je novac uložiti u kvalitetan strugač namenjen upravo za uklanjanje leda sa stakla automobila.