Slavimo svetog Jovana ZLATOUSTOG! Veruje se da žene danas moraju da paze da ovo nikako ne uzmu u ruke...

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik posvećen Svetom Jovanu Zlatoustom, velikom svetitelju i reformatoru.

Foto: tgasser/Shutterstock
Foto: tgasser/Shutterstock
.

Brojni pravoslavni vernici danas slave krsnu slavu posvećenu svetom Jovanu Zlatoustom velikom svetitelju i reformatoru, koji je poznat i kao najčuveniji propovednik u istoriji Srpsk pravoslavne crkve.

Ubraja se u Sveta tri jerarha, a nadimak Zlatousti dobio je zbog svojih retoričkih sposobnosti.

Godine 397. izabran je za episkopa carigradskog, nakon čega ulazi u sukob sa Evtropijem, ministrom dvora cara Arkadija, i sa caricom Evdoksijom, jer je predlagao potpunu reformu načina života, kako u crkvi tako i na carskom dvoru.

Napisao naročiti čin svete liturgije, postideo jeretike, rastumačio Sveto pismo svojim zlatnim umom i jezikom i ostavio crkvi mnoge dragocene knjige svojih beseda. Zbog svega toga, narod ga je proslavio, a zavidljivci omrznuli, dok ga je carica dva puta poslala u izgnanstvo. U izgnanstvu je proveo tri godine, skončavši na Krstovdan 14. septembra 407. god. u mestu Komanu u Jermeniji.

Narodna verovanja i običaji

Naime, prema verovanju naših starih, onaj ko na današnji dan prekine nit, žicu prekinuo je i svoj život. Zato se 26. novembra do ponoći nikako ne smeju upotrebljavati igle za šivenje i pletenje, kao ni razboj za tkanje, piše Magazin.novosti.

Sveti Jovan Zlatousti u Srbiji se smatra jednim od najučenijih svetitelja, pa se veruje da se na današnji dan “valja” uzeti neka draga knjiga i iz nje pročitati makar deo, za svoj duševni mir i svetiteljev blagoslov.

Pored 26. novembra, 27. januara se obeležava prenos njegovih moštiju iz jermenskog sela Komana u Carigrad 438. godine.