Slavimo Mladence: Šta se poklanja novopečenim bračnim parovima, ko dolazi u goste i koliko „mladenčića“ treba napraviti

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju danas praznik posvećen uspomeni na stradanje Svetih 40 Mučenika Sevastijskih, koji su za Hristovu veru postradali 320. godine. Ovaj praznik u narodu je poznat i kao Mladenci.

M.K.  |  Izvor: prva.rs  |  
Foto: Pavlo Melnyk/Shutterstock
Foto: Pavlo Melnyk/Shutterstock
.

Praznik koji nije „crveno slovo“

.

Iako u crkvenom kalendaru 22. mart nije obeležen kao “crveno slovo”, ovaj datum je od izuzetne važnosti za parove koji su sklopili brak u proteklih godinu dana (posle 22. marta prethodne godine). Mladenci uvek padaju za vreme Vaskršnjeg posta, zbog čega je veoma važno da na bogatoj trpezi nema mrsne hrane.

Kako se slave Mladenci

.

Na današnji dan novopečeni supružnici u svom domu primaju goste, rodbinu i prijatelje, koji im donose poklone i na taj način im olakšavaju početak bračnog života.

Posebni kolači za Mladence

Foto: sandra.zivkovic/Shutterstock
Foto: sandra.zivkovic/Shutterstock
.

Jedan od najvećih običaja za Mladence vezuje se za žene koje ustaju rano kako bi pripremile razne đakonije, ali pre svega specijalne kolačiće od pšeničnog brašna koji su u narodu poznati kao mladenčići. Oni simbolizuju dug, srećan i sladak bračni život, premazuju se medom i nude svim prisutnim gostima.

Još jedna simbolika mladenčića odnosi se na njihov broj, jer je poželjno da ih bude 40, upravo po broju stradalih mučenika.

Iako se veruje da bi na Mladence trebalo da dođu svi oni gosti koji su bili na svadbenom veselju, u praksi stvari izgledaju drugačije, pa u kuću mladog bračnog para uglavnom dolazi uži krug rodbine i prijatelja,

Kako se prave „mladenčići“

.

Za pripremu mladenčića, potrebno je:

Sastojci:

• 1 kg pšeničnog brašna;

• 1 kockica svežeg kvasca;

• 50 ml vode;

• 4 kašike ulja;

• 2 kašike šećera;

• 3 kašike meda

• 2 kašičica soli

Priprema:

Rastopite kvasac u malo vode, dodajte šećer i sačekajte da smesa odstoji. U posudu sipajte brašno, med, so i ulje, a potom i prethodno rastopljen kvasac. Uspite ostatak vode. dobro sjedinite testo i ostavite ga dvadesetak minuta da “nadođe”. Razvucite testo i modlom ili čašom izvadite 40 mladenčića. Poređajte ih na papir za pečenje i pecite 15-ak minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Kada porumene, izvadite ih i premažite medom.

Legenda o 40 mučenika

.

Pre nego što je 40 Mučenika Sevastijskih postradalo za veru Hristovu, zaprećeno im je da će biti lišeni vojničke časti, ali oni ni pored toga nisu odustajali od Hrista. Tada je vojvoda Agrikola naredio da ih kamenuju, ali su se kamenice vraćale i pogađale one koji su ih bacali, uključujući Agrikolu. Izbezumljen od besa zbog slomljenih zuba, prema predanju, vojvoda je naredio da vojnike svuku, svežu konopcima i bace u jezero koje se ledilo od mraza. Da bi im muke bile još veće, na obali je postavio toplo kupatilo odakle se pušila voda.

Samo jedan od četrdesetorice vojnika je izgubio veru i pošao prema toplom kupatilu, ali je preminuo već na pragu.

Legenda dalje kaže da se nad jezerom u toku noći pojavila neobična svetlost, koja je zagrejala vodu i na glave vojnika spustilai 39 venaca.

Jedan od stražara sa obale gledao je ovo čudo, skinuo je odeću, objavivši da je hrišćanin i potom ušao u jezero. Na njegovu glavu se u tom trenutku spustio četrdeseti venac. Već sutradan je narod pohrlio na obale jezera, jer niko nije mogao da poveruje da su vojnici preživeli noć u ledenom jezeru koje je bilo okovano debelom korom leda, svuda osim oko tela mučenika.

Tada su rešili da ih pogube i spale njihova tela, a nesagorele ostatke pobacaju u jezero.

Tri dana od pogubljenja, Mučenici su se javili episkopu Petru i pozvali ga da pokupi njihove kosti iz jezera. On je, zajedno sa drugim sveštenicima, to uradio krišom, u gluvo doba noći. Svaka kost mučenika, u vodi je svetlela poput zvezda, pokupili su ih i hrišćanski sahranili.

Običaji za Mladence

.

Kao i mnogi drugi praznici i Mladenci se drugačije proslavljaju u različitim delovima Srbije. Neki običaji nalažu da se slavi i u mladinoj i u mladoženjinoj kući, dok ih većina proslavljaja samo u mladoženjinoj.

Jedan od običaja je i paljenje vatre uveče na Mladence, jer se veruje da vatra pomaže Suncu da ojača i pobedi tamu.

Šta se poklanja mladim bračnim parovima?

.

Iako je suština darovanja na svaki, pa i na ovaj praznik – pažnja, svedoci smo da poslednjih godina i decenija dominira materijalni aspekt, pa se mladim bračnim parovima uglavnom poklanjaju mali kućni aparati, posuđe, posteljina i sl.