REKORDERKA: Elizabeta II, britanski monarh s najdužim stažom

Britanska kraljica će 9. septembra svoju čukunbaku zbaciti s prvog mesta liste britanskih monarha koji su najduže vladali.

.

Elizabeta Druga postaće monarh koji je najduže na prestolu u britanskoj istoriji, i preuzeti rekord od svoje čukunbabe, kraljica Viktorije koja je vladala 63 godine, sedam meseci i dva dana.

Povodom rekorda Elizabete Druge, Velika Britanija izdaje poseban srebrni novčić od 20 funti na kojem su izgravirani kraljičini likovi u raznim fazama njenog života, prenosi Beta.

Dugovečnost na tronu 89-godišnje kraljice doprinosi slici stabilnosti Velike Britanije u vreme velikih previranja, ali ukazuje i da institucija monarhije stari, navodi agencija Frans pres.

Hroničar kraljevske porodice Robert Džobson smatra da je vrlo malo verovatno da će princeza Šarlot, četvrta na redu da preuzme tron, jednog dana vladati Velikom Britanijom.

„Ako kraljica živi dugo kao njena pokojna majka koja je umrla u 101. godini, princ Čarls će imati oko 80 godina kada dođe na presto“, upozorio je ustavni stručnjak Robert Hejzel još kada se mali Džordž rodio.

Ukoliko princ Čarls takođe bude živeo dugo, onda će verovatno Vilijam već biti star kada bude pozvan da vlada, ocenio je danas Bob Moris iz Univerzitetskog koledža u Londonu i rekao da Velikoj Britaniji preti da neko vreme ima „monarhe trećeg doba“.

Autor dela o britanskim monarsima od 1066. godine do danas, Endru Gimson je međutim rekao da ne veruje da „gerontokratija predstavlja veliku opasnost“.

„Cela zemlja je starija, živimo duže i prema tome prilično je normalno imati starijeg i iskusnog monarha“, smatra Gimson.

Ta konstatacija ide u istom smeru kao i snažna mašinerija komunikacija Bakingemske palate koja hvali prednosti dugovečnosti Elizabete Druge, „garanta smirujuće stabilnosti“.

Stručnjak Bob Moris kaže da je kraljica položila zakletvu da „doživotno služi“ i da je malo verovatno da će abdicirati, a to mišljenje dele i drugi.

Kraljica tako nastavlja svoje aktivnosti, ali njen zvanični raspored kao i raspored njenog supruga princa Filipa (94) je potajno sveden.

Kraljica je posetila Nemačku u junu i prisustvovaće samitu Komonvelta na Malti krajem novembra, ali je gotovo s njenim posetama udaljenim krajevima njenog kraljevstva, kao što je Australija. Tako da neki mediji govore o tihom prelasku u de fakto namesništvo.

„Ne znam da li će kraljica ostati na tronu do svog poslednjeg dana. Siguran sam da je to njena namera, ali tu smo na nepoznatom terenu“, rekao je Moris.

Što se tiče glasina da bi Vilijam, koji je popularniji od oca, mogao da preskoči nasledni red i podmladi instituciju kraljevske kuće, dvorski hroničar Džobson smatra da je to malo verovatno.

„To se neće desiti. Ovo nije takmičenje po popularnosti, nismo u emisiji Iks faktor. Realnost je da je Princ od Velsa sledeći naslednik prema naslednom redu, i tako će biti, čak iako ne bude vladao više od nekoliko meseci“, smatra Džobson.

Izvor: RTS