PET NAJLEPŠIH IMENA koja se daju deci rođenoj u zimskim mesecima

Odabir imena za dete velika je stvar u životu svakog roditelja. Nekada, imena su se davala u skladu sa verovanjima, kao što su Vuk, Vukan, Zdravko, Srećko i njima slična. Osim toga, imena su se davala i na osnovu godišnjeg doba u kojem je dete rođeno, jer se verovalo da ime može da zaštiti dete.

Foto: goodluz / Shutterstock
Foto: goodluz / Shutterstock
.

Objašnjenje za ovo leži u značenju tih imena koja im i daju snagu koja može da zaštiti dete od svih spoljnih uticaja, zime i loših uslova.

VASILIJE / VASILISA - najčešće se daju deci rođenoj u januaru, oko praznika Svetog Vasilija koji se obeležava 13. januara. Inače je značenje imena prevod grčke reči "basileios" što znači carski ili kraljevski, ali označava i biljku bosiljak - kojoj se pripisuju mnoga blagotvorna dejstva.

KRISTIJAN / KRISTINA- iako se kod nas češće čuje ženska verzija ovog imena, oba imaju isto poreklo - iz grčkog jezika, a značenje je jednostavno - "hrišćanin". Veoma često se daje zimi, odnosno u periodu obeležavanja Božića, jednog od najvećih hrišćanskih praznika. Kroz istoriju često su se davale i druge verzije ovog imena, pogotovo ženskoj deci - Krstinja, Hristina i slično.

JOVAN / JOVANA - još jedno "zimsko" ime koje često nose deca rođena u januaru, oko obeležavanja Svetog Jovana Krstitelja, 20. januara. Značenje imena potiče iz grčkog jezika od reči "Ioan" što znači "u milosti Jehovinoj", a predstavlja staro biblijsko i kalendarsko ime.

STEFAN / STEFANA- ili varijacije ovog imena kao što su: Steva, Stevica, Stevo, Stefanija, Stepa... Daju se deci rođenoj oko praznika Svetog Stefana koji se obeležava 9. januara. Značenje imena potiče od grčke reči "Stefanos" - venac/kruna, odnosno onaj koji je krunisan ili ovenčan. U srpskom narodu ime Stefan je popularno vekovima, počevši od Stefana Nemanje i njegovog potomstva.

Izvor: Bebac.com