Pačista nedelja: Kako se posti druga nedelja Vaskršnjeg posta?

Druga nedelja Vaskršnjeg posta nazvana je Pačista, jer dolazi iza prve, Čiste nedelje.

Ilustracija, foto: Dani Vincek/Shutterstock
Ilustracija, foto: Dani Vincek/Shutterstock
.

Ova nedelja je posvećena još i Svetom Grigoriju Palami, arhiepiskopu solunskom i čudotvorcu. (+1368.), vođi isihasta.

Njega Crkva naziva svetionikom Pravoslavlja, utvrđenjem i učiteljem, dobrotom monaha, solunskom pohvalom i ordenom premudrosti. Njegova dela ulaze u najmudriju bogoslovsku literaturu. Mošti mu počivaju u Solunu, gde se smatraju čudotvornim.

Sveti Grigorije je i učitelj isihazma, mističnog pokreta nastalog na Svetoj Gori, gde se i Grigorije zamonašio. Isihasti smatraju da se sabranošću, tihovanjem i usrdnom molitvom može doživeti i ugledati božanska svetlost, kao što su to doživeli sveti apostoli pri preobraženju Hristovom na Tavoru.

Prema manastirskom pisanju većina ljudi pravi grešku, jer traže samo lepe i ugodne stvari i događaje, koji im omogućavaju da što lakše i sa što manje truda žive svoj život.

Kada počne da se okreće druga strana medalje – sa teškoćama, mukama i stradanjima, koje su u životu nerazdvojne od lepih i ugodnih stvari – tada oni počinju da traže izlaz iz nevolja koje su ih zadesile.

Tada počinju da misle o Bogu i polako da dolaze u hram Božji, da bi tu potražili utehu i izbavljenje od svojih nevolja.

Drugu nedelju Velikog posta treba ispostiti na vodi od ponedeljka do petka, dok je u subotu i nedelju dozvoljeno jesti hranu spremljenu na ulju. Riba u Pačistoj nedelji nije dozvoljena, prenosi Stil (svetikralj.org.nz).